Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Conflictul transnistrean: CtEDO a obligat Moscova să achite peste 130 de mii de euro

3 sep. 2019,, 13:59   Societate
2496 1

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat astăzi Federația Rusă să plătească 121 550 de euro cu titlul de prejudicii morale și 9 000 de euro costuri și cheltuieli pentru reprezentare în folosul a șase cetățeni care au avut de suferit din cauza așa-ziselor autorități transnistrene, scrie zdg.md.

CtEDO a constatat că reclamanții, reprezentați la Înalta Curte de către avocații Asociației „Promo-LEX”, au fost deținuți în condiții inumane și degradante, le-a fost încălcat dreptul la libertate și siguranță, la un proces echitabil, la un remediu efectiv, dar și la libertatea de circulație.

În cazul lui Vitalie Beșleaga și Serghei Bevziuc, cofondatori ai societăți de producere și realizare a apei minerale terapeutice „Varnița Unicum”, cei doi au fost răpiți pe 15 noiembrie 2013 de către angajații așa-numitului „comitet de anchetă al RMN”, cu aplicarea violenței fizice. Ulterior, pe 4 noiembrie 2014, așa-numita judecătorie supremă de la Tiraspol a dispus eliberarea oamenilor de afaceri, dar imediat după eliberare din penitenciarul din satul Hlinaia cei doi au fost răpiți din nou și transportați într-o direcție necunoscută de către persoane înarmate, cu cagule pe cap, care au venit la penitenciar cu mașini fără numere de înmatriculare. Vitalie Beșleaga și Serghei Bevziuc au fost eliberați abia pe 1 decembrie 2014.

Un alt caz este cel al lui Alexandru Ursu, fost ofițer operativ de sector al postului de poliție Hagimus al CPR Căușeni, locotenent de poliție, care a fost deținut în perioada iulie 2009 – noiembrie 2012, în închisoare din s. Hlinaia, regiunea transnistreană. Acesta a fost răpit la 21 iulie 2009 de către așa-numiții milițieni de la Tiraspol și acuzat de fals în acte și escrocherie, la procurarea unui bun imobil în stînga Nistrului.

În cauza Boltenco, reclamantul a fost reținut în anul 2005 pentru presupuse acuzații de „sustragere de la locul de muncă”. Din cauza condițiilor în care era deținut, dar și a lipsei asistenței medicale, starea sănătății sale s-a agravat continuu. Reclamantul a suferit un atac de cord, care nu a fost tratat corespunzător. El a fost deținut timp de 8 ani și a fost eliberat în decembrie 2014.

Ivan Samatov a fost înrolat forțat în „armata” din regiunea transnistreană, în anul 2005, unde a fost supus tratamentelor inumane și degradante și obligat să efectueze diverse munci în favoarea ofițerilor. Din cauza maltratărilor continue, Ivan a părăsit unitatea militară. Ulterior, acesta a fost reținut de miliție și readus în aceeași unitate militară, unde maltratările au continuat. Pentru „dezertare”, reclamantul a fost condamnat la 5 ani de detenție.

În cauza Petiș și alții, reclamanții au fost arestați de miliție și plasați în detenție între 27 și 31 august 2009.

Elena Dobroviţcaia a fost răpită de miliţia de la Bender în iunie 2010 și ținută ostatică pentru că mama acesteia Zinaida Ciuhnenco nu s-a prezentat la anchetator. Aceasta a fost eliberată la cîteva zile după ce cazul său a fost făcut public.
Toate cauzele menționate au fost depuse împotriva Guvernului Federației Ruse și a Republicii Moldova, iar CtEDO a găsit Moscova vinovată de abuzurile comise împotriva cetățenilor pe teritoriul Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?