X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Conferențiar universitar: Sistemul de sănătate din țară este pus la pămînt

8 aug. 2018,, 16:32   Societate
1831 1

Doctorul Dumitru Noroc, conferențiar universitar, deputat în primul Parlament, spune că sistemul de sănătate din țară este pus la pămînt.

Avem o populație bolnăvicioasă și disperată, ceea dă dureri de cap nu numai populației, dar și Guvernului. Acum, în an preelectoral, autoritățile s-au gîndit că trebuie să mai facă ceva și pentru medicină și pregătesc echipe de trimis în raioane, în sate, adică să aducă medicul în sat la cetățean. O practică de pe timpul Uniunii Sovietice, spune medicul.

„Metodele acestea noi le-am trecut demult, acei care am lucrat încă pe vremea sovietică, pentru că și atunci se făceau brigăzi și le trimiteau în sate, depistau bolnavii. Dar lucrul rămînea tot așa, fiindcă pentru a trata boala trebuie să ai condiții bune și un cetățean care vrea să se trateze, are grijă de sănătatea lui”, a menționat Dumitru Noroc într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit doctorului, examinările acestea profilactice sînt mai mult pentru cei sănătoși. Oricine s-ar bucura ca medicul să-i vină acasă, dar întrebarea este: „Cu ce vine medicul?”. „Va să zică, medicul vine acolo, vine o echipă de specialiști luați de aici, că și în oraș îs puțini, (…), duși în sate, care n-au cu dînșii investigațiile care pot să le facă, n-au aparataj acolo performant; măsoară tensiunea, pulsul, dau un sfat și pe urmă îi dau bolnavului o serie de îndreptări – să se ducă în raion sau în centrele republicane”, a notat conferențiarul, menționînd că lucrul pe care o să-l facă echipa trimisă îl poate face o asistentă medicală sau un medic de familie pe loc.

Dumitru Noroc consideră că, dacă se doresc reforme, e nevoie de început cu reprofilarea staționarelor, iar numărul de paturi care există să fie folosit rațional. Un alt aspect ține de farmacii și medicamente. „Farmaciile-s toate particulare. Statul și-a cam luat grija, n-avem puncte farmaceutice în sate, n-avem farmacii de stat care să ia asupra lor cheltuielile pentru a aproviziona cu medicamente. Dacă noi am avea punctele acestea farmaceutice în sistem, atunci cheltuielile pentru întreținere, pentru serviciile comunale le-ar lua asupra sa spitalul sau centrul medicilor de familie și n-ar intra în cost; particularul pune în cost toate astea”. Doctorul mai spune că trebuie procurate autobuze fluorografice pentru sate pentru depistarea precoce a unor maladii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?