X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 937

Concediul de îngrijire a copilului va putea fi partajat între soți. Se schimbă și perioada pentru care poate fi acordat

4 iul. 15:52   Societate
1760

Concediul de paternitate va putea fi solicitat într-un termen mai mare, iar cel de îngrijire a copilului va putea fi partajat între soți. Parlamentul a susținut o inițiativă legislativă care are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului. Proiectul de modificare a Codului muncii și altor legi a fost votat în prima lectură, de către 68 de deputați.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, printre cele mai importante prevederi ale proiectului sînt extinderea perioadei în care tatăl poate să-și ia concediul de paternitate de la 56 de zile pana la 12 luni, dar și acordarea dreptului de a partaja concediul de îngrijire a copilului între soți. Indemnizația se va calcula în funcție de salariul celui care stă în concediu.

De asemenea, se propun reglementări noi în Codul muncii pentru a clarifica cum poate angajatul beneficia de un regim flexibil de muncă.

Se prevede o nouă opțiune pentru indemnizația de îngrijire a copilului. Astfel, părintele care iese în concediu va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia pînă la vîrsta de 1 an și 2 luni a copilului. Rămîn valabile opțiunile existente – 3 ani de indemnizație – cu 30% din salariu, sau pînă la 2 ani și 2 luni s.a.

Conform studiului Generații și Gen, circa 47% dintre femeile cu copii de vîrsta pînă la 6 ani nu sînt încadrate în cîmpul muncii și nici nu sînt în căutarea unui loc de muncă, ceea ce reflectă vulnerabilitatea femeilor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав