TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Comunitatea rusă din Moldova a organizat o sărbătoare pentru elevi (FOTO)

Comunitatea rusă din Moldova a organizat o sărbătoare pentru elevi (FOTO)

La Centrul Rus de Știință și Cultură din Chișinău a avut loc o sărbătoare pentru elevi „Întîlnim Anul Nou pe Vechi!”, Organizată de Comunitatea Rusă a Republicii Moldova, transmite Noi.md.

După cum se menționează în mesajul reprezentanței Rossotrudnicestvo în Moldova, la sărbătoarea de Anul Nou au participat copiii din liceele C. Sibirski și V. Lupu din capitală, P. Movilă, liceul muzical S.V. Rahmaninov și liceul teatral orășenesc, Centrul de educație estetică Lăstărel și oaspeți din Tiraspol.


Elevii au luat cunoștință cu istoria sărbătorii și obiceiurile sărbătorii de Anul Nou pe stil vechi sau Ziua Sfîntului Vasile în Rusia. Spectacolul a început cu colinde – elevii de clasa a 3-a a liceului V. Lupu, împodobiți pînă la nerecunoaștere, au felicitat toată lumea cu Anul Nou și au demonstrat artistic tradiția venită din moși strămoși. Se crede că omul care îți schimbă înfățișarea nu va fi recunoscut de tristețe și nenorocire, iar problemele îl vor ocoli. Iar zîmbetele și cîntecele ar trebui să alunge spiritele rele.

Tinerii artiști au primit de două ori aplauze furtunoase din partea publicului – mai tîrziu ei au prezentat cu măiestrie înscenarea poeziei îndrăgite de toți de Kornei Ciukovski „Telefonul”. Iar măștile pentru animăluțe au fost realizate de autoarea expoziției, membra Uniunii Artiștilor din Moldova, Elena Leșcu, a cărei expoziție a împodobit pereții sălii de actorie a CRCP.

Prezentatoarea concertului festiv a fost Alba ca Zăpada, iar participanții au fost cîștigătorii și laureații celei de-a VI-a ediții a festivalului-concurs "Lira de Aur - 2019", care este organizat de comunitatea rusă din Republica Moldova cu sprijinul Centrului Rus de Știință și Cultură.

Participanții la spectacol și publicul au aflat că, împreună cu rușii, Anul Nou pe stil Vechi este sărbătorit și în Ucraina, Belarus, Kazahstan, Georgia, Macedonia, Serbia și Muntenegru și, bineînțeles, în Moldova. Ansamblu exemplar de dansuri populare „Miorița” a interpretat un dans moldovenesc incendiar.

Cîștigătorii nominalizării „arta vocală” au interpretat cîntecele vesele de iarnă: ansamblul ”Задоринки” de la Liceul Sibirski, Elena Vasilachi, Zlata Railean, Sofia Șubina, Tatiana Dutca, duetul Maria Trofimiuk și Iuri Pavel, Arsenii Iachimenco și Taisia Burdeniuk din Tiraspol. Nominalizarea „abilități de înterpretare” a fost prezentată de diferite instrumente: Andrei Elcișev - acordeon; Marilena Ivanov-Voronenko - pian; Augustina Starodub și Valentin Voloșciuk (duet de chitare). La finalul concertului, au evoluat cîștigătorii marelui premiu al festivalului, Natalia Slepțova (flaut) și interpreta Anastasia Cuciaș de la Tiraspol.

Toți tinerii au primit suveniruri, iar după concert au avut parte de o gustare dulce. Președintele Comunității Ruse din Republica Moldova, Liudmila Lașcenova, a mulțumit călduros participanților serii, i-a felicitat pe toți cu Anul Nou și i-a invitat să participe activ la evenimentele de consolidare a culturii ruse și a tradițiilor rusești pe pămîntul moldovenesc.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load