Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Compozitorul Ian Raiburg își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

7 ian. 10:15   Societate
1850

Cunoscutul compozitor și interpret Ian Raiburg, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 70 de ani.

S-a născut în 1952 în satul Măcărești, raionul Ungheni. A absolvit Școala de muzică din Chișinău, clasa acordeon și Institutul de Construcții din Kiev. A lucrat în calitate de inginer la un birou de proiectare, apoi a devenit chitarist al Ansamblului de la hotelul ”Chișinău”. A fost chitarist în Ansamblul vocal-instrumental ”Fortina” de pe lîngă Casa Tineretului din Chișinău, condus de Oleg Milnștein, ulterior în Orchestra de estradă a Filarmonicii Naționale. A activat în Ansamblul de estradă ”Ceremoș”, alături de surorile Sofiei Rotaru – Aurica și Lidia. Tot atunci începe să scrie muzică. Anume în această perioadă lansează o serie întreagă de cîntece în interpretarea lui Ion Suruceanu, Nadejda Cepraga, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu ș.a. A colaborat cu poeții Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi ș.a., transmite Noi.md cu referire la Moldpres.md.

Pe parcursul anilor 1984-1989 activează alături de Ion Suruceanu în formația „Real”. În perioada 1989-1990 face parte din Ansamblul „Noroc”, condus de Mihai Dolgan. Pentru prima oară în componența acestei formații interpretează propriile cîntece în scenă. La sfîrșitul anului 1990, compozitorul Petre Teodorovici îl anunță că interpretul rus Filip Kirkorov adună o formație, astfel Ian Raiburg pleacă la Moscova. Peste un timp, face parte din ansamblul cîntăreţei Aziza.

În perioada 1991-2006, Ian Raiburg s-a aflat în Statele Unite ale Americii. Acolo a continuat să compună muzică și s-o interpreteze cu același har și dăruire de sine. „Cînd lumea pleca peste hotare, eu m-am întors acasă. Din păcate, astăzi au rămas puțini dintre compozitorii de altădată. Și tinerii interpreți parcă sînt alții. Adeseori îi întreb nedumerit: de ce cîntați doar în limba engleză? Vreți în Europa? Dar de ce să nu cîntați în Europa, în limba de stat, despre Moldova? Oare ea nu este frumoasă? Ei au o altfel de mentalitate și altfel înțeleg sensul vieții…”, a constatat, cu tristețe, compozitorul.

De-a lungul carierei sale, a înregistrat 22 de CD-uri: „Eşti una pe pămînt”, „Muzica e viaţa mea”, „Cîntaţi cu mine”, „Șlagăre de azi şi de mîine”, „Ian Raiburg și prietenii săi” ş.a. „Multe dintre acestea nu le mai am. Noroc de soție, care mai ascunde cîte un exemplar”, s-a confesat compozitorul. Patru albume le-a înregistrat în limba rusă. Două CD-uri le-a făcut cu Fuego, altul cu interpreta Silvia Chifiriuc din România. În total, a semnat circa 370 de piese. Ian Raiburg a fost distins cu titlurile onorifice ”Maestru în Artă”, ”Om Emerit” și ”Artist al Poporului”.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав