COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6730

Competențele Guvernului al cărui mandat a încetat. Legea va fi modificată

13 sep. 09:36   Societate
923 0

Legea cu privire la Guvern va fi modificată. Ministerul Justiției a anunțat elaborarea unui proiect de lege care are drept scop executarea Hotărîrii Curții Constituționale nr. 7/2021 prin care au fost declarate neconstituționale art. 15 alin. (2) lit. e) și alin. (3), precum și art. 23 alin. (6) din Legea nr. 136/2017 ce se referă la competența unui Guvern al cărui mandat a încetat.

Curtea a reținut atunci că la reglementarea interdicției Guvernului al cărui mandat a încetat de a numi sau de a propune pentru numire persoane în funcții de demnitate publică (altele decît miniștrii) ori în funcții publice, Parlamentul nu a asigurat un echilibru corect între principiul legitimității politice a Guvernului al cărui mandat a încetat și principiul necesității, notează Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Mai precis, prevederile declarate neconstituționale nu-i permiteau Guvernului al cărui mandat a încetat să analizeze dacă angajarea personalului menționat este necesară și să limiteze efectele angajărilor prin numirea în funcție pe un termen determinat, i.e. pînă la o nouă numire (a aceleiași persoane sau a alteia) efectuată de Guvernul cu puteri depline.

De asemenea, prevederile menționate nu aveau în vedere faptul că următorul Guvern cu puteri depline poate anula angajările efectuate de Guvernul al cărui mandat a încetat prin încetarea raporturilor de serviciu cu funcționarii în discuție, în legătură cu expirarea termenului pentru care au fost angajați. Din acest motiv, Curtea a stabilit că interdicția în discuție contravine noțiunii „administrare a treburilor publice”, stabilită de articolul 103 alin. (2) din Constituție.

Pentru modificarea Legii Guvernului în sensul executării Hotărîrii Curții, Ministerul solicită implicarea activă a tuturor subiecților interesați prin prezentarea propunerilor la adresa electronică diana.melenciuc@justice.gov.md sau secretariat@justice.gov.md pînă în data de 27 septembrie.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽