X 
Criza energetică stiri: 1620
Cutremure stiri: 271

Compensații.gov.md: Ministrul oferă mai multe detalii

28 sep. 07:18   Societate
3706 0

Bugetul pentru compensațiile la gaz este mai mare în acest an în comparație cu anul trecut. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Potrivit acestuia, compensațiile vor fi acordate în funcție de bugetul pe care îl are fiecare familie, luîndu-se în calcul cît de mare este ponderea banilor pentru factura la energie din bugetul total. Totodată, ministrul a explicat cum se vor putea înregistra, pe platforma compensatii.gov.md, acele persoane care nu au conexiune la internet sau nu se pot înscrie de sine stătător, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Noi trebuie să legăm o anumită familie de un punct de consum. Oamenii se vor înregistra, vom putea să vedem pentru această familie consumul de energie din acest punct de consum cît reprezintă din buget. O familie are un buget care se duce pe produse de bază, produse alimentare, de igienă, haine, care intră în coșul minim de consum. După ce familia a cheltuit bani pentru a-și asigura minimul de existență, îi mai rămîn niște bani pe care-i utilizează pentru a plăti factura la energie. Noi vrem să înțelegem care este ponderea facturii la energie dacă n-am compensa nimic din bugetul acestei gospodării.

Cu cît mai mare este ponderea, cu cît mai greu este de plătit factura, cu atît mai mare este vulnerabilitatea energetică a acestei gospodării, cu atît mai mare va fi acel procentaj în calcul și cu atît mai mare va fi compensația, pentru că acea familie nu va putea obiectiv să plătească factura integral”, a declarat Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Vor exista patru categorii de vulnerabilitate energetică și a cincea de invulnerabilitate, în care se vor include familiile cu venituri foarte mari.


„Mai este și celălalt criteriu, dacă cheltuielile la energie sînt sub 10% din venitul disponibil după ce ți-ai acoperit cheltuielile de bază”, a punctat ministrul.

Toate familiile se vor înregistra în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică, începînd cu luna octombrie, atunci cînd va fi funcțională platforma compensatii.gov.md. Acolo vor indica veniturile familiei.

„Site-ul este în construcție. Este o platformă simplu de utilizat, dar în același timp, în spate, este destul de sofisticată și complexă. Interfața este simplă, dar în spate stau este un sistem care comunică cu mai multe sisteme ale statului prin procese de interoperabilitate, integrează, extrage date cu furnizorii, FISC, Casa Națională de Asigurări Sociale”, a spus Spatari.

Această platformă va fi disponibilă aproximativ o lună și jumătate.

În cazul familiilor care nu au acces la internet sau nu se pot înregistra singure, acestea se pot adresa asistenților sociali comunitari sau bibliotecarilor din localitate care îi vor ajuta să se înscrie în program.

„Va fi un formular de 2 pagini, care va fi completat de solicitant și registratorul îl va introduce în sistemul informatic, sistemul va genera o cerere care va fi listată la imprimantă și această cerere va fi semnată de beneficiar, care confirmă că datele sînt corecte și acestui beneficiar îi va fi creat un cont în sistemul informațional, pe care beneficiarul îl va putea accesa singur împreună cu asistentul sau familia extinsă, copii, nepoți, pentru că va avea cont de utilizator și parolă”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Dacă persoanele stau în chirie și nu sînt proprietare ale locuințelor pentru care se înregistrează, „familia care plătește factura va declara pe proprie răspundere că locuiește acolo și că plătește factura pe care o înregistrează”, a subliniat Marcel Spatari.

În acest an, va fi menținut ajutorul pentru perioada rece a anului de 700 de lei, a adăugat ministrul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав