Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Compania Naţională de Asigurări în Medicină împlinește 20 de ani

10 sep. 2021,, 11:15   Societate
1697

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), principalul finanţator al sistemului de sănătate din Republica Moldova, a împlinit în data 10 septembrie, 20 ani de la înfiinţare, transmite Noi.md cu referire la telegraph.md.

Una dintre cele mai mari realizări ale companiei în această perioadă este implementarea, începînd cu anul 2004, a sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, fapt ce a stimulat continuarea reformelor în sectorul de ocrotire a sănătăţii, precum şi a asigurat stabilitatea financiară, optimizarea cheltuielilor instituţiilor medicale.

În cei 20 ani de activitate, CNAM a perfecţionat continuu metodele de contractare a instituţiilor medicale, majorîndu-se şi numărul prestatorilor contractaţi. Pentru prestarea serviciilor medicale în cadrul sistemului, în prezent sînt încheiate contracte cu 455 de prestatori publici și privați, de patru ori mai mulţi faţă de 2004. O realizare esenţială în procesul de contractare a fost aplicarea, din 2011, a sistemului DRG – mecanism de plată a instituţiilor medicale în funcţie de complexitatea cazului.

Pe parcursul anilor, au fost majorate spectrul şi volumul de servicii medicale, precum şi a fost extinsă lista de medicamente compensate. Totodată, a crescut numărul de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii pe cord, de cataractă, de protezare de şold şi genunchi. De asemenea, sînt acoperite medicamentele costisitoare și dispozitivele medicale. Pachetul de servicii medicale a fost completat și cu îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative, fertilizarea in vitro, intervenții timpurii la copii ș. a.

În același timp, din fondul măsurilor de profilaxie sînt finanțate servicii de screening precum și proiecte privind reducerea riscurilor de îmbolnăvire și prevenirea maladiilor.


În perioada pandemică, CNAM acoperă financiar toate necesităţile sistemului de sănătate – asistența medicală persoanelor cu COVID-19, precum și suplimentele salariale pentru lucrătorii medicali implicați în lupta cu noul coronavirus. Pe parcursul anilor, CNAM a susținut financiar creșterile salariale ale lucrătorilor medicali.

CNAM a făcut eforturi şi în ceea ce priveşte asigurarea transparenţei în gestionarea fondurilor AOAM, prin publicarea contractelor pe site-ul companiei, iniţierea unor acţiuni de perfecţionare a mecanismului de compensare a medicamentelor, fortificarea acțiunilor de atragere la răspundere juridică a persoanelor care au prejudiciat sănătatea persoanelor asigurate etc.

Accesul la informaţii privind asigurarea obligatorie de asistenţă medicală a fost facilitat în ultimii ani datorită creării Serviciului telefonic INFO CNAM – 0 800 99999, prin intermediul căruia cetăţenii pot afla răspuns la orice întrebare legată de asigurarea medicală obligatorie.

Cu ocazia aniversării a 20-a de la fondarea companiei, echipa CNAM transmite un mesaj de mulţumire tuturor partenerilor, cetățenilor care contribuie la crearea fondurilor AOAM pentru sprijinul, cooperarea fructuoasă şi deschiderea cu care ne-aţi onorat de-a lungul anilor.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав