Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare cere Guvernului să renunțe la reforma universitară

7 iul. 2022,, 17:17   Societate
2337 0

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB), ce reunește un grup de personalități publice notorii din R.Moldova, cere Ministerului Educației să stopeze reforma sistemului universitar și de cercetare în Republica Moldova.

ONG-ul solicită autorităților să declanșeze fără întîrziere o serie de consultări publice complexe, cu implicarea factorilor de resort, profesioniști în domeniu. "Este necesar ca reforma să creeze unitate și consens în mediul universitar, nu discordie și divizare partizană", se arată într-o declarație a Comitetului.

Totodată, organizația solicită Ministerului să elaboreze și să prezinte tuturor celor interesați un studiu comprehensiv, care ar demonstra utilitatea reorganizării universităților. "Este imperativ ca deciziile MEC să se bazeze pe fapte și evidențe, nu pe percepții ori fragmente de realitate, pe cauzalități plauzibile și nu pe interese de cartier", menționează autorii.

Potrivit organizației, proiectul de hotărîre al Ministerului Educației conține prevederi care contravin flagrant legislației în vigoare.

"Astfel, procedura de fuziune/absorbție pe care se întemeiază inițiativa ministerului contravine Codului civil după care absorbția sau fuziunea înseamnă lichidarea persoanelor juridice ”absorbite”, care-și încetează funcționarea ca persoane juridice independente, la inițiativa fondatorilor săi, iar în cazul Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a inițiat procedura de lichidare a universității, prin urmare - autorul proiectului de hotărîre (MEC) nu a deținut mandatul de a interveni cu asemenea inițiativă în acest caz", se arată în declarația CUB.


Potrivit organizației, scopul central al acestei inițiative este de a concentra și centraliza controlul asupra unor proprietăți deținute azi de către universitățile propuse spre lichidare.

"Sînt miliarde de lei sub formă de active deținute legal de aceste universități, inclusiv în zone mega-centrale ale capitalei, care ar valora zeci de milioane de dolari pe piața imobiliară. Considerăm că înainte de orice repartizare a bunurilor universitare ar trebui să fie cunoscut inventarul bunurilor și activelor aflate în proprietatea acestor universități, costul de piață, datoriile existente, activele alocate procesului de instruire și cercetare, astfel încît autoritățile să evite riscurile unor procese complexe", se arată în declarație.

ONG-ul mai atenționează că Ministerului Educației a subminat statutul unor instituții centrale pe domeniul cercetării fundamentale, așa cum este cazul Academiei de Științe.

De asemenea, MEC nu clarifică cum vor fi gestionate resursele atribuite prin această reformă de către cele 4 universități, se mai arată în declarația CUB.

Printre semnatarii declarației se numără: Valentina Casian, Primar al orașului Strășeni; Igor Klipii, SciPol, Ex-Ambasador al RM în Lituania; Igor Munteanu, dr. SciPol, conferențiar, Ex-Ambasador al RM în SUA; Anatol Țăranu, dr. istorie, Ex-Ambasador al RM în Rusia; Veaceslav Ioniță, dr. economie, conferențiar universitar; Ion Bulgac, student, lider al Platformei Dezbateri Universitare; Cristina Țărnă, Avocat, expert în politici anticorupție.

Anterior, foștii președinți Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Nicolae Timofti au expediat o scrisoare deschisă Maiei Sandu în care și-au exprimat dezacordul față de reforma universitară. Demnitarii au solicitat menținerea, modernizarea și dezvoltarea Academiei de Administrare Publică în calitate de instituție independentă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?