Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 965

Comisia Pre-Vetting şi-a elaborat regulamentul de funcţionare şi regulile de evaluare

17 iun. 16:10   Societate
1269

Comisia de evaluare a integrităţii candidaţilor pentru funcţia de membru al CSM şi CSP şi-a elaborat regulamentul de funcţionare şi regulile de evaluare.

Începînd de săptămîna viitoare, tuturor candidaţilor li se va transmite spre completare declaraţia de avere şi interese personale şi un chestionar de etică profesională. Audierile vor avea loc în luna august şi vor fi publice, iar membrii comisiei speră să evalueze toţi candidaţii pînă la sfîrşitul lunii septembrie. Aceştia vor verifica proprietăţile, veniturile, cheltuielile şi stilul de viaţă al candidaţilor din ultimii 15 ani, dar şi legăturile personale din sistemul de justiție și cel public. Totodată, vor fi analizate veniturile şi cheltuielile rudelor acestora.

Comisia Pre-Vetting a prezentat planul de activitate în cadrul unei conferinţe. Astfel, în următoarele luni va fi verificată integritatea financiară şi etică a candidaţilor care vor să obţină un fotoliu de membru al Consiliului Superior al Magistraturii sau al Consiliului Superior al Procurorilor.

În total, vor fi verificate aproximativ 100 de persoane, printre care şi rudele candidaţilor. Declaraţia de avere şi interese personale va trebui completată de candidaţi în termen de şapte zile. Ulterior, aceştia vor fi chemaţi la audieri.

"Vor fi publice, candidaţii au dreptul de a se prezenta cu un avocat. De asemenea au dreptul de a face cunoştinţă cu materialele dosarului, de a prezenta probe, de a da explicaţii", a declarat Tatiana Răducanu, membru Comisia Pre-Vetting.


Spectrul de evaluare al candidaţilor va fi mai larg decît cel stabilit de legislaţia naţională.

"Stilul de viaţă al judecătorului şi procurorului, cheltuielile, vacanţe luxoase peste hotarele ţării, cheltuieli pentru întreţinere, plata şcolilor private foarte scumpe. Fiecare trebuie să le justifice".

Membrii comisiei spun că vor colabora cu instituţiile naţionale, jurnaliştii de investigaţie, dar şi cu ambasadele din ţara noastră pentru a avea acces la toate informaţiile despre candidaţi.

"Plecăm de la obligaţia clară a tuturor candidaţilor de a oferi informaţii veridice şi cu o acurateţe maximă. Dacă nu vor oferi aceste date despre proprietăţile din alte state şi noi aflăm că ele există fie de la jurnalişti, fie de la autorităţi, atunci va fi o situaţie foarte serioasă şi va avea impact major asupra modului de evaluare", a menționat Herman Von Hebel, preşedintele Comisiei Pre-Vetting.

"Comisia nu va opera cu informaţii care nu sînt probate, dar orice dubii care sînt justificate, dar candidatul nu le poate explica vor avea impact asupra evaluării", a spus Nadejda Hriptievschi, membru Comisia Pre-Vetting.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав