X 
Preşedintele stiri: 3603

Comisia Pre-Vetting a respins alți doi candidați la CSM

23 ian. 16:50   Societate
1598 0

Alți doi candidați la un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rîndul judecătorilor de carieră, nu au promovat evaluarea în Comisia Pre-Vetting.

Este vorba despre magistrata Ecaterina Buzu de la Judecătoria Orhei și Sergiu Osoianu, de la Judecătoria Strășeni, transmite tv8.md.

Sergiu Osoianu a fost la începutul lunii aprilie, anul trecut, protagonistul unei investigații realizate de jurnaliștii „Cutia Neagră PLUS”, care a scos la iveală cum Osoianu a beneficiat de un milion de lei de la Primărie pentru a-și asigura locuință, dar și cum a beneficiat de apartament la preț preferențial de la CSM.

Sergiu Osoianu este judecător din anul 2008, iar anterior a lucrat în Procuratură. Din luna aprilie curent deține interimatul funcției de președinte al Judecătoriei Strășeni, după ce a condus instanța timp de 4 ani. În ianuarie 2017, fostul președinte Igor Dodon a refuzat să-l numească pe Osoianu la șefia Judecătoriei Strășeni, invocînd probleme de integritate. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus repetat pe Osoianu, iar Dodon a fost obligat să-l promoveze în funcția de președinte al instanței din Strășeni.

În 2018, Osoianu l-a judecat pe şoferul camionului care a accidentat două mașini din cortegiul prezidențial al lui Dodon. Șoferul și-a recunoscut vina în instanță, iar magistratul Osoianu i-a stabilit o pedeapsă sub formă de amendă, în mărime de 20 de mii de lei.


Un alt dosar de rezonanță, judecat de Osoianu a fost cel al fostului membru al Curții de Conturi, Gheorghe Trocin, care a provocat un accident rutier în anul 2013, soldat cu moartea unui copil. Osoianu l-a condamnat pe Trocin la 6 ani de închisoare și l-a obligat să achite despăgubiri de 2,5 milioane de lei familiei copilului decedat în accident.

Numele lui Sergiu Osoianu a figurat anterior în mai multe plîngeri depuse la Consiliul Superior al Magistraturii. În perioada 2011-2018, Inspecția Judiciară a înregistrat 24 de sesizări, în care era vizat Osoianu, dar toate au fost respinse. Astfel, magistratul nu s-a ales cu sancțiuni disciplinare.

Potrivit Comisiei Pre-Vetting, alți doi judecători au promovat concursul. Este vorba despre Vasile Șchiopu, de la Judecătoria Ungheni și Sergiu Caraman, de la Judecătoria Criuleni. Membrii Comisiei au stabilit că ambii corespund criteriilor de integritate financiară și etică, și astfel, promovează evaluarea.

Până în prezent, 5 candidați la funcții în CSM din rândul celor 28 de judecători de carieră înscriși în concurs, au promovat evaluarea Comisiei sub aspectul integrității, 12 au fost descalificați prin nepromovarea evaluării și nu mai pot participa la concurs, iar 11 candidați își așteaptă deciziile Comisiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий