X 
Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Comisia Pre-Vetting a finalizat evaluarea reluată a judecătoarei Ecaterina Buzu

22 feb. 15:05   Societate
1453 0

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătoarei Ecaterina Buzu, candidată la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rîndul candidaților judecători.

Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucît nu întrunește criteriul de integritate financiară. Decizia a fost transmisă astăzi candidatei și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

Decizia cu privire la evaluarea reluată va fi făcută publică doar cu acordul candidatei. Ecaterina Buzu are la dispoziție 48 de ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării. În lipsa notificării, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile romînă și engleză. Candidata a fost audiată în ședință publică pe 22 decembrie 2023.

După emiterea deciziilor Curții Supreme de Justiție din 1 august 2023 și 29 ianurie 2024 prin care a fost dispusă reevaluarea a 22 candidați la poziția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii sau Consiliul Superior al Procurorilor, pînă în prezent, Comisia Pre-Vetting a finalizat/încheiat reevaluarea a 11 candidați. Dintre aceștia, o candidată a promovat, nouă nu au promovat evaluarea reluată (inclusiv doi candidați pe motivul retragerii din concurs în timpul reevaluarii) iar într-un caz Comisia a încetat procesul de evaluare reluată. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a 11 candidați pentru funcția de membru în CSM.

Reamintim că Ecaterina Buzu la aceeași oră, este magistrata care a examinat cazul minorei din Orhei, violată în decembrie 2014 cu participarea a trei tineri, care a scandalizat opinia publică. În ianuarie 2016, doar unul dintre făptași, judecat pentru privare de libertate şi nu pentru viol, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Alții doi nu au ajuns în instanţă, unul dintre ei fiind scos de sub urmărire penală de procuror.


În perioada 2002 – 2005, Ecaterina Buzu a fost grefieră la Judecătoria Centru din Chișinău. Între 2006 și 2012 a activat în mai multe funcții la Aparatul Consiliului Superior al Magistraturii.a fost numită judecătoare în 2012, pe un termen de cinci ani. În decembrie 2017, a fost desemnată pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2017. În martie 2017, a fost numită în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă.

Anticoruptie.md a acris că, în octombrie 2014, Ecaterina Buzu a primit calificativul „insuficient” din partea Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor din cadrul CSM. Membrii Colegiului au constatat că Buzu ar comite mai multe încălcări în timpul examinării dosarelor, „nu acordă atenţie deosebită examinării fiecărui dosar, nu denotă destulă capacitate de a organiza timpul de muncă” și „încalcă termenele de redactare a hotărîrilor judecătoreşti”. În document se mai arată că magistrata a început a înregistra şedinţele de judecată cu dictafonul abia din 2014, după ce a fost chemată la CSM pentru a oferi explicaţii şi, ulterior, atenţionată. Ecaterina Buzu a atacat hotărîrea Colegiului la CSJ, dar nu a obţinut cîştig de cauză. În mai 2016, respectiv în ianuarie 2017, Ecaterina Buzu a mai fost evaluată de două ori, fiindu-i acordat calificativul „bine” în ambele cazuri.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?