COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Comisia de la Veneția monitorizează situația în jurul Procurorului General al Republicii Moldova

25 oct. 10:00   Societate
1892 1

Comisia de la Veneția monitorizează strict tot ce se întîmplă în Moldova în jurul Procurorului General.

Despre acest lucru a declarat fostul Ministru al Justiției al Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalului NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Potrivit lui, la ultima sa sesiune plenară, Comisia de la Veneția l-a însărcinat pe președintele Comisiei să monitorizeze cu atenție situația din jurul procurorului general al Republicii Moldova.

"Noi trebuie să înțelegem că acesta este primul sunet. Înseamnă că Comisia de la Veneția are întrebări că ceva nu este în regulă aici. Și aici există și un element politic, și unul tehnic. Din punct de vedere politic, a apărut un precedent foarte periculos, care poate fi repetat și în alte țări ale Consiliului Europei, atunci cînd vine o nouă guvernare, care pur și simplu vrea să înlăture procurorul și să preia controlul asupra sistemului procuraturii și poate folosi un precedent în Moldova. Din punct de vedere tehnic, ei, de asemenea, examinează toate aceste elemente, dacă nu cumva contravin anumitor standarde internaționale și vor examina corectitudinea urmăririi penale în Republica Moldova împotriva Procurorului General", a spus Fadei Nagacevschi.

El a subliniat că, în același timp, Comisia de la Veneția nu este interesată anume de Procurorul General, dar este interesată de activitatea sistemului procuraturii din țara noastră.


"Nu este vorba despre protejarea lui Alexandr Stoianoglo în mod specific, ci a persoanei care deține un anumită funcție în sistemul de stat, deoarece soarta anumitor persoane este decisă printr-un proces individual în instanță. Iar ei sînt interesați de instituția în sine. Ei vor să înțeleagă dacă totul se desfășoară corect și ce riscuri există pentru stabilitatea întregii zone", a spus fostul ministru al Justiției Republicii Moldova.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X