Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

„Colosseum de Moldova”: Din conacul cu 99 de camere din Căzănești nu a rămas decît un turn

25 sep. 2022,, 11:30   Societate
3260 0

Avem un potențial turistic enorm, însă, într-o țară sufocată de crize, e domeniul poate cel mai neglijat. Multe dintre clădirile istorice sau conace din țara noastră stau de ani de zile în paragină.

Deși renovate, ar putea deveni atracții turistice irezistibile pentru străini și nu numai. Un exemplu trist este, bunăoară, și fostul palat al unui moșier bulgar din satul Căzănești, raionul Telenești. Din conacul grandios de cîndva, ce avea 99 de camere, nu a rămas practic nimic. A rezistat vremii, doar un turn de apă, care în acest moment, este într-o stare avansată de coroziune. Băștinașii cred că renovarea lui, dar și a împrejurimilor ce mustesc de istorie, ar transforma locul într-o oază de relaxare, transmite tv8.md.

Așa arăta conacul somptuos al boierului Ștefan Uvaliev. De origine bulgară, acesta ar fi cumpărat o moșie prin anul 1862 în satul Căzănești, pe malul rîului Răut. Un loc pitoresc, ce l-a îmbiat să construiască un palat cu 99 de odăi.

Din povestirile sătenilor, clădirea avea trei etaje și era foarte mare, ceva nemaivăzut pînă atunci de băștinași.

Însă, din clădirea spectaculoasă de cîndva nu a rămas practic nimic. Distrugerea palatului a început încă pe timpul cînd fiica boierului era în viața, ne spune Elizaveta Ciurcă, fostă profesoară din sat.


A rezistat vremii, dar și lăcomiei oamenilor, care au furat tot ce se putea de acolo, doar turnul de apă, care și acum stă falnic, la o margine de sat.

Acum, însă, turnul de apă este într-o stare avansată de eroziune.

Femeia crede că odată renovat, locul ar putea prinde viață și ar renaște atmosfera de odinioară.

Primarul satului spune că în viitor vrea să reînvie zona, mai ales că, în apropiere se află și una din primele hidrocentrale din Republica Moldova, doar că pentru asta ar avea nevoie de mulți bani.

În Republica Moldova ar exista în jur de 50 de conace, unele au fost renovate, majoritatea însă stă în paragină și astăzi.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?