X 
Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Codul muncii: extinderea perioadei de probă și situații de preavizare a angajatorului

31 mai. 07:30   Societate
2366 0

În cazul intentării procedurii de insolvabilitate a unității, contractul colectiv de muncă, încheiat anterior declanșării acestei proceduri, va continua să producă efecte pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului. Modificarea, completarea sau încheierea unui nou contract colectiv de muncă la unitatea aflată în proces de insolvabilitate se face numai prin acordul comun al ambelor părți.

Parlamentul a aprobat în prima lectură, cu 59 de voturi, proiectul de lege ce are drept scop modernizarea relațiilor de muncă, precum și creșterea productivității și competitivității muncii.

Astfel, toate modificările și completările agreate la contractul colectiv de muncă în cazul angajatorilor cu numărul salariaților mai mare de 50 vor fi aduse la cunoștință printr-un anunț transmis prin poștă electronică sau prin alt mijloc de comunicare, care poate fi accesat de către fiecare salariat individual, sau anunț public plasat pe pagina web a entității, după caz, sau un anunț public plasat pe un panou informativ cu acces general la sediul unității (inclusiv la fiecare filialelă sau reprezentanță).

Încă o prevedere șine de verificarea complexă a aptitudinilor profesionale ale salariatului, fiind propusă extinderea perioadei maxime de probă pentru toate categoriile de salariați, de la 3 pînă la 6 luni, cu excepția muncitorilor necalificați.

Și în procedura de restabilire la locul de muncă se propun modificări. Astfel, în caz de litigiu și a constatării de către instanța de judecată a caracterului nelegitim al transferului sau eliberării salariatului, angajatorul poate decide restabilirea angajatului la locul de muncă sau achitarea unei compensații de concediere,mărimea căreia variază de la 7 la 12 salarii medii nete lunare, în funcție de numărul de luni pînă la atingerea vîrstei standard de pensionare pe care le avea angajatul la momentul emiterii ordinului de concediere. Deci, după pronunțarea hotărîrii instanței de judecată privind caracterul nelegitim al transferului sau eliberării, angajatorul va fi obligat fie să emită un ordin de restabilire, pe care îl aduce la cunoștința salariatului, sub semnătură sau prin altă modalitate care permite confirmarea recepționării/înștiințării, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii, fie să achite compensația de concediere în decurs de 15 zile.


În același timp, în scopul asigurării unei previzibilități în ceea ce privește revenirea din concediul de maternitate/cel plătit pentru îngrijirea copilului înainte de expirarea lor, se propune introducerea unei obligativități de preavizare a anagajatorului. În cazul în care funcția este ocupată, salariatul va anunța angajatorul despre revenire cu cel puțin 2 luni înainte, iar dacă e disponibilă – cu cel puțin 14 zile înainte de data preconizată.

De asemenea, proiectul conține propuneri de modificare a Legii nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, ce vizează promovarea în funcție, sancționarea și destituirea funcționarilor publici, dar și perfecționarea modului de evaluare a performanțelor funcționarilor publici și anume evaluarea semestrială.

Proiectul urmează a fi pregătit pentru lectura a doua.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав