Codul Galben de viscol a fost prelungit

Codul Galben de viscol a fost prelungit

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) menţine Codul Galben de condiţii complicate ale vremii  şi pentru sîmbătă, 12 ianuarie.


Conform meteorologilor, în legătură cu pătrunderea ciclonului sudic, azi şi mîine, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate. Astfel, astăzi, în toată ţara vor cădea ninsori, iar mîine se aşteaptă izolat ninsori şi depuneri de polei.  „Temporar va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene, cu depuneri de polei pe firele electrice și crengi. Vîntul nord-vestic se va intensifica pînă la 15-20 m/s”, indică un comunicat al SHS.  În următoarele 24 de ore, se aşteaptă valori termice pînă la 12-14 grade de frig, noaptea, şi minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua.


Totodată, pentru perioada 10-18 ianuarie, este emis Cod Galben de gheaţă instabilă. Potrivit hidrologilor, în legătură cu omătul căzută, în rîurile mici și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit.


SHS atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii. „Este o perioadă mai complicată, cînd gheaţa nu este sigură şi ieşirile la patinat sau la pescuitul de iarnă pot avea consecinţe tragice, de aceea este bine de evitat aceste activităţi, cel puţin pe perioada avertizării hidrologice”, au explicat  surse de la Serviciul Hidrometeorologic.


Şi salvatorii atenţionează populaţia să ţină cont de avertizările meteo şi să nu meargă la drumuri lungi, dacă nu există necesitate. În caz că aceste călătorii sînt indispensabile, hainele îmbrăcate trebuie să fie corespunzătoare cu temperatura de afară, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112. De asemenea, oamenii sînt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atîrnă crengi și cabluri electrice pentru a evita traumatismele.


În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sînt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sînt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load