X 
Cazul Șor stiri: 599

Cod Roșu pentru angajații școlilor și grădinițelor din Raionul Hîncești

10 sep. 2021,, 08:45   Societate
3155 0

Angajații școlilor și grădinițelor din 16 localități ale raionului Hîncești, aflate sub Cod Roșu de alertă, sînt obligați să prezinte testul negativ la Covid sau certificatul de vaccinare pentru a avea acces în instituții, transmite Noi.md cu referire la hincesti-aflate-sub-cod-rosu-obligati-sa-prezinte-testele-covid-sau-certificatul-de-vaccinare-video/" target="_blank">tv6.md.

Decizia a fost luată de Comisia raională Extraordinară de Sănătate Publică, în urma creșterii numărului cazurilor de infectări. În timp ce unii se revoltă cu privire la această hotărîre, alții spun că o să se conformeze.

Numărul în creștere a celor bolnavi cu noul coronavirus în raionul Hîncești a determinat Comisia raională Extraordinară de Sănătate Publică să ia măsuri noi, mai drastice. Astfel, angajații școlilor și grădinițelor din 16 localități se pot prezenta la muncă doar cu un test Covid negativ sau cu certificatul de vaccinare. Acest lucru îi vizează și pe cei 7 din 24 de angajați ai grădiniței din satul Ciuciuleni, care nu s-au imunizat.

„În privința testului, cu salariul nostru mic nu ni-l permitem ca să-l facem o dată la 14 zile. Facem testul dacă ne ajută Primăria. Avem un salariu de 2000 de lei, vă dați seama? Mai avem și copii”.

Conducerea instituției spune că nu poate face altceva, decît să respecte deciziile autorităților.


MARIA JANGA, director interimar la grădinița din Ciuciuleni: „Lucrăm conform ordinului, le-am pus să semneze pentru că le-am citit ordinul. Noi am lucrat conform ordinului, ce ni s-a spus, aceea am remarcat”.

Revoltate sînt și celelalte colege ale femeilor, dar și părinții și buneii copiilor care frecventează grădinița.

„Cu toate că noi sîntem vaccinați, în orice moment ne putem infecta din nou. De aceea, ar fi bine ca toți colegii să se vaccineze”.

„Am nepoței la grădiniță și consider că toți de acolo trebuie să fie vaccinați. Ei pot să îi îmbolnăvească pe toți acolo. Cum să-mi aduc copilul bolnav de la grădiniță să mă îmbolnăvesc și eu, toată familia?”

Primarul spune că ar vrea să le ajute cu achiziția testelor, dar bugetul local nu nu are destui bani pentru asta.

GHEORGHE GRIGORAȘ, primarul satului Ciuciuleni, raionul Hîncești: „sîntem într-un impas de rezolvare a problemelor date. Primarului și instituțiilor bugetare se deleagă foarte multe, între timp nu sînt asigurați cu suport financiar și iată intrăm în dificultate atît cu angajații cît și beneficiarii instituțiilor respective”.

Cu 12 cazuri de Covid, satul Ciuciuleni este pe locul doi după numărul de infectări în raion, iar o clasă de elevi se află chiar în autoizolare.

MARIA BEZER, directorul gimnaziului ”Alexandru Donici” din s. Ciuciuleni, r.Hîncești: „S-a întîmplat în clasa a II-a că a fost un copil suspect la Covid fiindcă bunica sa e suspectă. În felul acesta, Medicina Publică din Hîncești ne-a trimis rezoluția că a doua clasă cu 22 de elevi să se afle acasă în autoizolare și învățătoarea, la fel, ei avînd la moment orele online”.

În schimb, la un liceu din orașul Hîncești, care la fel este sub Cod Roșu, angajații s-au conformat deciziei.

NATALIA TANURCOVA, director la LT „Mihai Lomonosov” din o r. Hînceşti: „Din 16 lucrători ai liceului, 14 s-au vaccinat. Ceilalți doi au refuzat să se imunizeze, invocînd cauze obiective. Acești doi lucrători au prezentat testele, așa cum cere decizia”.

În total, în raionul Hîncești au fost confirmate 119 cazuri de infectare cu virusul Sars-Cov-2.

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?