COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Coase cămăși naționale pentru moldovenii din diasporă

Coase cămăși naționale pentru moldovenii din diasporă

Brodează o ie în două – trei zile, iar prețul unei lucrări ajunge pînă la 800 de lei.

Cămășile ornamentate de ea sînt cumpărate atît de moldovenii din diaspora, cît și de cei de acasă. Este vorba despre Lidia Bârsanu din orașul Sîngerei, care a reușit să-și deschidă un atelier modern de confecții cu investiții europene, relatează Nordnews.md.

Ssînt mama a două fete, din start am făcut niște cursuri de croitorie, pentru ca să pot confecționa niște rochițe, ceva pentru copiii mei. În acest timp cât am învățat am avut posibilitatea să particip la un proiect pentru „Dezvoltarea Femeilor”. Am câștigat un grand în valoare de 500 de dolari.Mi-am procurat o mașină de cusut, dulapuri,o masă de călcat și un fer de călcat”, a menționat Lidia Bârsanu.

Pentru meșteriță, brodarea cămășilor naționale a fost o adevărată provocare, așa că Lidia a învățat multe despre ornamentele tradiționale. Primul client i-a fost model de inspirație.


„Din start, nu cunoșteam ce înseamnă costumul național și cum el trebuie să arate. Doamna care mi-a dat mie comandă un costum național, era un expert în costume naționale. Eu din start mi-am propus să brodez niște trandafiri, ca așa se numea ansamblu pentru care făceam costumul. Doamna mi-a zis că trandafirii nu sînt categoric pentru zona noastră. Am citit foarte mult pe internet, am analizat istoria costumului național, de unde vine, ce semnificație are”, a precizat antreprenoarea Lidia Bârsanu.

Inițial, atelierul Lidiei, oferea doar servicii de reparație a articolelor vestimentare, iar grație unui grand în valoare de 1300 de euro oferit de „Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii”, tănăra antreprenoare a cumpărat o mașină de brodat, fapt ce ia permis să-și extindă afacerea. Producția ei a ajuns și la moldovenii din diasporă.

Lidia Bârsanu intenționează în viitor să-și deschidă o linie vestimentară proprie.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load