COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6730

CNA are poligrafe noi

19 aug. 13:45   Societate
1515 2

Două aparate de poligraf de ultimă generație au fost donate Centrului Național Anticorupție de către Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii de la Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Ceremonia de donație a avut loc în cadrul unei vizite protocolare la care a participat conducerea CNA și trei reprezentanți ai Ambasadei.

După o scurtă descriere a practicii aplicării testării la detectorul comportamentului simulat în cadrul CNA, directorul Ruslan Flocea a declarat că este foarte importantă fortificarea utilizării poligrafului de către toate instituțiile de ocrotire a normelor de drept, fie că este vorba de recrutare, în cadrul anchetelor de serviciu ori la solicitarea organelor de urmărire penală.

"Poligraful este un instrument de selecție indispensabil la angajarea în cadrul CNA, astfel încît nici un candidat care pică testul la poligraf să nu mai poată accede la funcție", a spus șeful CNA. Directorul Centrului a exprimat mulțumiri pentru sprijinul continuu și necondiționat, mai cu seamă pentru oportunitatea de instruire, de care au putut beneficia poligrafologii anul acesta, la Kiev, grație sprijinului financiar al Ambasadei SUA în Moldova.

La rîndul său, Robert M. Alexander, consilier superior în domeniul aplicării legii pe lîngă Ambasada SUA la Chișinău, a menționat că misiunea diplomatică este deschisă pentru colaborare cu CNA în măsura în care asistența oferită va ajuta instituția să obțină rezultate notabile în prevenirea și combaterea corupției.

Amintim că, Legea privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf) a fost adoptată în 2008, iar implementarea ei propriu-zisă a început în 2015, cînd a fost creată Comisia de stat pentru testări cu utilizarea poligrafului. Subiecți ai testării sînt persoanele care se angajează sau care îndeplinesc serviciul în cadrul MAI, CNA, ANI, SIS și Serviciul Vamal.


LX6-S este considerat cel mai avansat aparat de poligraf la ziua de azi. Acest sistem îmbină, la cel mai înalt nivel, procedeele unui poligraf convențional cu un computer.

Totodată, el este dotat cu senzor de mișcare pentru picioare, senzor de mișcare pentru brațe, manșon cu posibilitate de a înregistra tensiunea arterială cu plasarea pe deget și deține o viteză mai mare de prelucrare a datelor. În plus, durabilitatea senzorilor a crescut, ceea ce permite o mai lungă exploatare a sistemului.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽