CNA a deschis un dosar penal în urma declarațiilor medicului Mihai Stratulat

CNA a deschis un dosar penal în urma declarațiilor medicului Mihai Stratulat

Un dosar penal în baza declarațiilor medicului Mihai Stratulat privind diagnosticele false de pneumonie a fost pornit pe 24 ianuarie.


Vizate sînt cele două spitale municipale, despre care pediatrul implicat activ în campania electorală, anunța în iulie că sînt interesate să stabilească diagnostice fictive de pneumonie, pentru a obține cît mai mulți bani de la CNAM.


Așadar, CNA confirmă că un dosar penal există și a fost pornit pe data de 24 ianuarie, după ce au fost analizate declarațiile medicului Mihai Stratulat pe pagina sa de Facebook, iar în baza acestora s-au făcut mai multe investigații și audieri. „La 24 ianuarie a fost deschis un dosar penal în care se analizează legătura cauzală dintre diagnosticele puse unor pacienţi şi banii oferiţi de CNAM pentru acei bolnavi”, a spus Angela Starinschi, purtător de cuvînt al CNA.  


Nu este clar acum ce fel de investigații s-au făcut și cine a fost audiat, cu excepția lui Stratulat. Acesta ar fi declarat anchetatorilor că nu deține dovezi, dar este gata să conlucreze cu ancheta. Nu este clar nici dacă au fost audiate persoane din cadrul CNAM privind un presupus prejudiciu din asigurări.


Amintim că în luna iulie, pediatrul Mihai Stratulat declara în spațiul public că două spitale municipale stabilesc diagnostice false de pneumonie, cu codificarea corespunzătoare, pentru a obține bani de la CNAM. Potrivit acestuia, astfel de „practici” ar exista la Spitalul Municipal pentru copii nr.1 și la Spitalul Clinic Municipal Nr.1, unde chiar ar fi fost deschisă o secție nouă de patologie pentru nou-născuți pe motiv că ar fi „profitabilă”. Tot potrivit declarațiilor acestuia, lucrurile nu stau chiar atît de prost la celelalte două instituții medicale pentru copii – Spitalul Municipal Valentin Ignatenco și Institutul Mamei și Copilului.


Atunci ambele instituții s-au apărat și au spus că prin aceste declarații medicul Stratulat și-ar face PR, însă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat o anchetă amplă. Rezultatele nu au fost surprinzătoare: diagnosticele de pneumonie au fost stabilite corespunzător și chiar ar fi în diminuare, față de anii precedenți. Autoritatea a susținut că a verificat fișele medicale ale copiilor pentru perioada 2016-2018. Subiectul l-a intrigat și pe premierul Pavel Filip care a solicitat CNA și Procuraturii Anticorupție să verifice declarațiile medicului.


Între timp, Mihai Stratulat a mărturisit că este membru al PDM, iar de curînd și-a anunțat participarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Acesta a mers prin spitale, alături de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, să discute cu medicii despre reforme.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load