X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

CJI notifică despre necesitatea modificării articolului din Codul contravențional ce vizează calomnia

15 aug. 2022,, 15:15   Societate
2640 0

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a expediat în adresa Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media o scrisoare de informare cu privire la necesitatea modificării cadrului legal național în vederea stopării practicilor ce subminează libertatea presei.

Acțiunea vine în contextul înrădăcinării practicilor de utilizare a prevederilor articolului 70 al Codului contravențional (Calomnia) drept mijloc de intimidare a jurnaliștilor, fapt semnalat de organizațiile neguvernamentale de media de cel puțin trei ori în ultimii doi ani. Cel mai recent caz vizează Jurnal TV, administratorul postului de televiziune, Val Butnaru. La 26 iulie 2022, jurnalistul a fost sancționat de instanța de judecată cu o amendă, fiind privat și de dreptul de a administra instituția timp de șase luni. Procesul contravențional a fost declanșat după ce un fost polițist, vizat într-o investigație jurnalistică a postului de televiziune, a depus o plîngere la Inspectoratul de Poliție Buiucani. Tot la 26 iulie 2022, Poliția a întocmit un alt proces-verbal în baza aceluiași articol din Codul contravențional – Calomnia, dînd astfel curs solicitării înaintate de alți doi protagoniști vizați în materialele Jurnal TV. Un alt caz a fost înregistrat în mai 2020, Natalia Cebotari, jurnalistă la ziarul „Znamea” din Ceadîr-Lunga, fiind amendată de Poliție pentru informații pe care le-a publicat pe rețele sociale și pe care le-a obținut de la surse.

„În scrisoarea adresată Comisiei parlamentare de profil subliniem pericolul sporit al acestor precedente, precum și efectele grave asupra libertății presei în Republica Moldova. Astfel, CJI a solicitat membrilor Comisiei parlamentare responsabile pentru domeniul mass-media să întreprindă demersurile necesare în vederea excluderii jurnaliștilor din categoria subiecților pasibili de răspundere în temeiul articolului 70 al Codului contravențional”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.

Potrivit adresării CJI, persoanele care sînt în dezacord cu ceea ce scrie presa vor putea să-și apere drepturile și interesele legitime în instanța de judecată, într-un proces civil care va derula conform prevederilor Legii cu privire la libertatea de exprimare.

Scrisoarea este însoțită de o notă explicativă care abordează problema din perspectivă juridică și relevă principalele raționamente care stau la baza solicitării organizației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?