Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ciurea: "Interzicerea simbolurilor militare este alegerea celui mai mic rău sub presiunea Occidentului"

18 apr. 2022,, 12:15   Societate
3552 0

Autoritățile moldovenești au interzis panglica Sf. Gheorghe și semnele Z și V, ca simboluri militare ale armatei ruse în Ucraina, cel mai probabil sub presiunea Occidentului ca alegere a celui mai mic rău, pentru a nu renunța la poziția de neutralitate în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina și pentru a nu întări și msi mult poziția față de Federația Rusă.

Această opinie a fost exprimată de politologul Corneliu Ciurea, care a vorbit în direct la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că, desigur, nu putem ignora complet argumentele date de autorități în favoarea interzicerii panglicii Sf. Gheorghe și literelor Z și V, ele trebuie luate în considerare.

"Trebuie să ne uităm ce se întîmplă în regiune, Dar în regiune avem război și, într-o oarecare măsură, are ea o anumită justificare pentru acțiunile legate de atacul asupra simbolurilor sovietice și rusești, în special pentru tabăra pro-occidentală. Adică, Moldova a intrat acum în categoria țărilor în care mai înainte nu am vrut să intrăm, pentru că am avut și încă avem o opinie publică pro-rusă foarte puternică sau o parte a opiniei publice din Moldova. Georgia și Ucraina demult au introdus măsuri represive împotriva panglicilor Sfîntului Gheorghe, iar aceste simboluri au fost interzise acolo din 2015. Există țări în care acest simbol este interzis, dar neoficial. Undeva la cel mai înalt nivel, se consideră că cel mai bine e să ai propriile simboluri. Acestea sînt astfel de țări precum Kazahstan sau Belarus. Acolo există un design diferit, o culoare diferită a panglicii. Oricît de mult s-ar respinge importanța sărbătoririi zilei de 9 mai și a Marii Victorii, dar în același timp ei cred că trebuie să existe propriile simboluri locale care să reflecte importanța acestei victorii. Iar Moldova a considerat că trebuie anume acum să intre în categoria acelor două țări care au interzis panglica Sfîntul Gheorghe, să se alăture Ucrainei și Georgiei", a subliniat Corneliu Ciurea.

Potrivit lui, în societatea noastră va exista o indignare și respingere destul de puternică a acestei decizii a autorităților și nu este clar de ce autoritățile au trebuit să facă un asemenea pas, mai ales că este foarte greu din punct de vedere tehnic.


"Pentru că cum vor fi pedepsiți cei care vor purta panglici în ajunul zilei de 9 mai? Absolut toată lumea va fi reținută? Dacă vor ieși cu aceste panglici un număr mare de oameni, atunci toți vor trebui pedepsiți și amendați. Cred că nu vor fi destui polițiști sau mașini pentru a băga oamenii acolo. D aceea, întrebarea pentru mine este una: "De ce a fost necesară această lege?", a remarcat politologul.

El a spus că este fidel abordării sale geopolitice și crede că guvernul nostru nu a avut încotro. Pentru că a existat o presiune puternică din partea, în primul rînd, a Occidentului și, îndeosebi, a americanilor, care au nevoie să vadă din partea Moldovei un sprijin mai clar pentru Ucraina și, în al doilea rînd, din partea Ucrainei și trebuiau să se facă un gest de bunăvoință.

"Pentru că Moldova încă nu are o poziție foarte clară. Noi insistăm asupra neutralității noastre. Iar Ucrainei nu-i place foarte mult acest lucru, cred că nici americanilor. De aceea, a fost dată un ordin atît de strict. Iar guvernarea noastră, și în principiu eu consider acțiunile sale ca o cale de ieșire din situație, în loc să renunțe la neutralitate. Nu știu dacă condițiile au fost stabilite în acest fel, dar există o astfel de opțiune, de a renunța la neutralitatea, de a consolida foarte mult poziția în raport cu Rusia. Aceasta este o opțiune. Iar a doua opțiune este de a se juca cu simbolurile. Și ea este mai acceptabilă în această situație, în ciuda faptului că există riscuri grave, riscuri interne cu privire la faptul că oamenii se pot revolta. Dar cred că autoritățile l-au considerat ca fiind cel mai mic rău și au ales anume acest drum și această opțiune pentru a nu-l urma pe cel mai dur. Iată, chiar găsesc scuze acțiunilor autorităților, dacă vreți", a spus Corneliu Ciurea.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?