X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ciupercile vîndute pe marginea drumului sînt periculoase

29 oct. 2019,, 12:31   Societate
3306 0

Cumpărate de pe marginea drumului, ciupercile pot fi adevărate capcane ale morții. Oamenii se pot intoxica, inclusiv de la consumul celor care, aparent, sînt bune.

Și asta pentru că sporii periculoși se depun și pe ciupercile comestibile. Iată de ce specialiștii insistă să le procurăm doar din locuri autorizate și doar dacă sînt însoțite de certificate. Iar, dacă începem să ne simțim rău după ce am mîncat ciuperci, sîntem obligați să ne adresăm de urgență după ajutor medical.

Imediat ce au observat camera de filmare, acești doi soți au urcat în mașină și se pregăteau să plece. Nu le păsa nici de căldările cu ciuperci, pe care le abandonaseră în drum. Au crezut că sîntem de la poliție. Domnul Pavel ne-a spus că inspectorii îi alungă de pe traseu, iar ultima dată l-a avertizat că-l amendează.

Domnul Pavel, pensionar: "Avem două ceasuri și nu am vîndut nimic. 20-30 de lei căldărușa. De nevoie o dăm, măcar cît de cît."

Iar domnul Mihai vine în fiecare zi cu noaptea în cap dintr-un sat din apropiere pentru a strînge ciupercile și a le vinde. Spune că pensia de 800 de lei nu îi ajunge, mai ales că vin frigurile.


Domnul Mihai , pensionar: "Au căzut frunzele și greu le găsești. Trebuie să umbli cu bețișorul să răscolești pe la rădăcină. 50 de lei. –Așa de scump? Peste drum cu 20 de lei se vinde. –Cumpărați de acolo."

Bărbații se arată convinși să ciupercile pe care le culeg sînt bune și că au învățat să le deosebească de cele otrăvitoare.

De mititei, cu bunelul am mers, cu tata, eu și iaca și băieții merg. Noi știm 100% că sînt bune.

Sub pădure trăim deja de cîți ani… Știm care sînt bune și care nu. După pălărie și după picioruș. Și după miros. Cea otrăvitoare are miros rău.

De cealaltă parte, specialiștii ne recomandă să le procurăm doar din locuri autorizate și, mai ales, pe cele care sînt însoțite de certificate de calitate. Iar, în caz de intoxicație, este obligatoriu să ne adresăm după ajutor.

Stela Bradu, medic igienist ANSP: "Primele șase ore sînt foarte importante. Simptome cum ar fi cefalee, vomă, greață, trebuie rapid să apelăm la urgență. Complicațiile sînt destul de grave."

Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă, cel mai grav caz de otrăvire cu ciuperci din această toamnă a fost înregistrat acum șase zile la Cantemir. Cinci persoane s-au otrăvit după ce au consumat ciupercile culese și preparate acasă, dintre care patru oameni au avut nevoie de spitalizare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?