Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cîți moldoveni cred că locuința lor ar rezista în caz de un cutremur puternic - sondaj

20 feb. 2023,, 17:18   Societate
2519 0

Cutremurele din Turcia și Siria ne-au amintit de puterea devastatoare a naturii. Credem că sîntem protejați, dar natura este neiertătoare.

Magenta Consulting a realizat un sondaj și i-a întrebat pe cetățenii din Republica Moldova în ce măsură cred, că în cazul unui cutremur puternic, casa în care locuiesc ar rezista, transmite ea.md.

Rezultatele sondajului arată că, indiferent dacă locuiesc la bloc sau la casă, moldovenii sînt optimiști.

22% dintre respondenți sînt convinși că locuința lor ar rezista și doar 11% cred că aceasta s-ar prăbuși. 37% au răspuns că mai degrabă ar rezista, iar 20% dintre respondenți că mai degrabă nu ar rezista.

De la începutul anului 2023, conform datelor Institutului de Geologie și Seismologie, în Moldova s-au înregistrat 14 seisme, cel mai mare avînd magnitudinea de 5,7 grade.


Regiunea Vrancea din România este sursa celor mai puternice cutremure din România și Republica Moldova, iar de multe ori în cazul cutremurelor foarte puternice se manifestă prin urmări distrugătoare. Cercetările efectuate de seismologi, dar și datele istorice, relevă că în fiecare secol zona produce câteva seisme majore, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, acestea resimțindu-se pe arii mari.

Statistic, cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade apar în Vrancea aproximativ la fiecare 10 ani, seisme cu magnitudinea 7, aproximativ la fiecare 33 de ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 grade la fiecare 80 de ani. În secolul XXI nu s-a produs încă niciun seism mai puternic de 7 grade, în timp ce în secolul trecut au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 grade:

4 octombrie 1908 – 7,1 grade

10 noiembrie 1940 – 7,4 grade

4 martie 1977 – 7,2 grade

30 august 1986 – 7 grade

Însă specialiştii din Chişinău susțin că un seism de peste 6 grade pe scara Richter ar urma să producă distrugeri masive și pierderi omenești uriașe, deoarece majoritatea construcţiilor au peste 50 de ani, au trecut prin câteva seisme şi nu au fost reparate corespunzător.

2
1
0
7
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?