Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cîți elevi și învățători sînt infectați cu COVID-19

29 sep. 2020,, 08:42   Societate
3391 0

Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 247, iar 8672 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 265 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul tip de coronavirus. În autoizolare se află 457 de cadre didactice, arată datele oferite de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, transmite IPN.

Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 50 de persoane, iar alte 95 se află în autoizolare. Din cele 1240 de instituții de învățămînt general publice și private care activează, 15 își desfășoară activitatea la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 291 de clase.

În învățămîntul profesional tehnic, în ultima săptămînă, 14 elevi s-au îmbolnăvit, 19 cadre didactice și opt reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar. De asemenea, 17 grupe de elevi sînt plasate în autoizolare.

În învățămîntul superior, în perioada 21-27 septembrie, 35 de studenți și 20 de cadre didactice au fost testați pozitiv cu COVID-19, iar 61 de studenți se află în autoizolare. În autoizolare se află și 19 profesori. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate șapte persoane și în autoizolare sînt opt.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, a menționat că noile modificări privind reconfigurarea claselor în instituțiile de învățămînt oferă posibilitatea instituțiilor de învățămînt să-și reorganizeze spațiile școlare pentru a permite unui număr mai mare de elevi să frecventeze școala în regim fizic. Potrivit ministrului, acțiunile respective nu reprezintă nici pe departe o relaxare a măsurilor de prevenire a infecției cu noul tip de coronavirus în instituțiile de învățămînt, ci mai degrabă au un efect de responsabilizare.

Reamintim că mulți cetățeni și specialiști se întreabă: "De ce în țară avem încă atît de mulți copii bolnavi?"și încearcă ei înșiși să răspundă:"Poate pentru că poartă măști?", "Poate că sunt prea speriați?", "Poate că ar trebui să nu mai ascultăm OMS și să facem așa cum fac țările în care practica arată cum copiii ar trebui să studieze în școli în condiții de COVID-19 și să nu se îmbolnăvească?".

Mulți moldoveni cred că profesorii, cel mai probabil, se îmbolnăvesc în afara școlilor, apoi se infectează unii pe alții și pe copii. În același timp, după cum cred mulți, a alunga copiii acasă pentru a învăța online înseamnă că ei vor degrada acolo în fața calculatoarelor și smartphone-lor și nu vor asimila normal programa școlară.

După cum a menționat în emisiunea sa "E bine să trăiești!" (Жить здорово!) de la "Primul canal" prezentatoare rusă de TV, medic-internist, cardiolog, pedagog, doctor în științe medicale, profesor, activist civic Elena Malîșeva, studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul că copiii răspîndesc virusul COVID-19, și a arătat că copiii nu au nevoie de mască în școală, și ele pot fi anulate fără probleme. De asemenea, distanța socială pentru copii nu joacă nici un rol, copiii nu sînt periculoși nici unul pentru celălalt, nici pentru adulți și ei nu trebuie să se teamă de coronavirus.


Statisticile mondiale privind numărul de persoane bolnave spun că, în grupul copiilor sub 18 ani infectați sunt cu doar 7,5%, iar dintre toți cei decedați de COVID-19, copiii sub 18 ani reprezintă doar 0,1%, iar tinerii sub 30 de ani - doar 0,6%. Un studiu efectuat în Australia pe 1 milion 230 de mii de copii și 143 de mii de pedagogi din școlilor a arătat că posibilitatea transmiterii infecției de la un copil la altul este de 1%, de la un copil bolnav la un copil sănătos este de 0,3%, iar de la adult la adult - de 4,4%.

"Acestea sînt cifre nesemnificative, care spun că copiii sînt în siguranță și pot sta liniștiți alături", a menționat Elena Malîșeva. Ea a dat exemplul Australiei, unde școlile nu au fost închise, nimeni nu poartă măști și nu a respectat distanța socială, a existat o atmosferă normală, obișnuită.

Prezentatoarea TV a citat, de asemenea, date din studiile privind infecția copiilor din Suedia și Finlanda, care au implementat abordări drastice. În Finlanda, copiii purtau măști, stăteau în carantină și existau interdicții de comunicare cu adulții, iar în Suedia ei mergeau la școală și comunicau cu colegii. În consecință, în Suedia, unde au fost lăsate deschise toate școlile și grădinițele, nivelul infectării cu COVID-19 în rîndul copiilor a constituit doar 2,1%, iar în Finlanda, unde a fost carantină și copiii au stat acasă - 8,2% sau de 4 ori mai mult. Dar, în ambele țări, nu au fost înregistrate decese ale copiilor de COVID-19.

"Prin urmare, aceste și alte studii arată ca măștile pot fi anulate pentru copii, ei nu mai au nevoie de ele, nici distanța socială pentru copii, de asemenea, în școală nu joacă nici un rol, ei nu sînt periculoși unul pentru altul, pentru nimeni, și ei nu trebuie să se teamă de coronavirus", a menționat Elena Malîșeva.

Se pare că medicii și funcționarii moldoveni din sistemul educațional mai bine ar trebui să privească mai larg problema decît să interzică totul. Da, prin eforturile medicilor și a conducerii țării, pandemia în Republica Moldova este ținută sub control și indicatorii mortalității de COVID-19 la noi sînt mai mici decît media mondială, a fost acumulată o vastă experiență în combaterea acestei boli. Noi ce, ne temem de riscuri? Dar oare Guvernul Moldovei nu a urmat recomandările medicilor-șefi pe parcursul pandemiei? Care dintre medicii-șefi, cu toate succesele în tratamentul COVID-19, este gata să-și asume responsabilitatea pentru faptul că Moldova este campionul Europei după numărul de infectări cu acest virus? Nimeni, de aceea, atunci cînd vine vorba de copiii noștri, haideți să atragem atenția la cele mai bune practici mondiale (din fericire, ele s-a acumulat deja) și să luăm decizii corecte, care să le permită copiilor să învețe și să se dezvolte multilateral, dar să nu ne ascundem în spatele recomandărilor managerilor și OMS, care nici ei nu au înțeles încă ce se întîmplă. În același timp, desigur, ar trebui să continuăm practica pe larg aprobată de grijă sporită și tratare operativă a celor infectați care se află în zona de risc. Este vorba despre persoanele care au mai mult de 50 de ani, precum și despre cele care suferă de anumite boli cronice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?