Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Cîți cetățeni au cerut deja ajutor pentru sezonul rece

7 noi. 2023,, 13:31   Societate
3759 0

95.381 de cetățeni au depus cerere pe compensatii.gov.md, pentru a beneficia de facturi mai mici la energie. Informația a fost confirmată, pentru TV8, de șeful cabinetului ministrului Muncii și Protecției Sociale, Cătălin Toma.

Dacă nu ați apucat să vă înregistrați, o mai puteți face pînă pe 25 noiembrie. Cei care nu vor reuși să depună cererile pînă atunci, vor putea solicita compensații și mai tîrziu, însă acestea vor fi acordate începînd cu luna următoare, transmite tv8.

În sezonul rece 2023-2024, compensațiile vor fi acordate atît sub formă de reducere a costurilor în facturile de energie termică, gaze naturale și energie electrică, cît și sub formă de plată lunară în sumă fixă de 800 de lei.

Mărimea compensației va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 7 categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate.

Potrivit Ministerului Muncii și protecției Sociale, în acest an atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi mai bine corelată cu cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care vor fi diferențiate în funcție de mediul de trai: rural sau urban.


Totodată, se va ține cont de prezența în gospodărie a persoanelor cu dizabilități severe, pentru care cheltuielile de consum sînt mai mari, astfel familiile care au membri cu un grad sever de dizabilitate vor putea beneficia de compensații mai mari la energie.

Familiile cu copii mici, de asemenea, vor putea beneficia de compensații mai mari, pentru că în cazul acestora, din venitul global al gospodăriei vor fi excluse indemnizațiile pentru copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.

Compensațiile la energie vor fi acordate doar gospodăriilor care se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md.

Pentru a primi compensații, trebuie să vă înregistrați pe platforma online compensatii.gov.md, personal sau cu ajutorul asistentului social/bibliotecarului. Asistenții sociali și bibliotecarii vor oferi suport la înregistrare persoanelor care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale pentru a depune cererea online.

Cei care au întrebări despre programul de compensații la energie „Ajutor la contor” sau care întîmpină dificultăți la înregistrarea cererii online, pot apela Linia verde 0 8000 5000 sau scrie pe adresa de e-mail: [email protected]. În regim normal, Linia verde activează de luni pînă vineri, de la 10:00 pînă la 20:00, iar sîmbăta – de la 10:00 pînă la 16:00.

0
0
2
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?