Coronavirus stiri: 8211
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 926

Cîți bani mai sînt pentru gestionarea crizei refugiaților

29 iun. 17:45   Societate
1265

Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) în Republica Moldova a venit cu date și precizări referitor la gestionarea crizei refugiaților ucraineni sosiți în țara noastră de la începutul războiului. Atfel, potrivit misiunii, de pe 24 februarie, frontiera Moldovei cu Ucraina a fost traversată de peste 500.000 de persoane, dintre care în prezent peste 82.000 se află acum pe teritoriul țării noastre.

Majoritatea celor care au ales să se adăpostească în Moldova sînt găzduiți acum de către comunitatea locală, în timp ce, circa 3.500 de persoane sînt cazate în Centrele de Acomodare pentru Refugiați. De asemenea, 45 % dintre cei aflați în Moldova sînt copii.

„Cînd a început războiul în Ucraina am avut la dispoziție 72 de ore pentru a ajunge în Moldova și a începe misiunea de coordonare a crizei de refugiați. Am venit de una singură, iar la moment din echipa misiunii UNHCR fac parte peste 80 de angajați. Circa 60 % dintre ei sînt din Republica Moldova, iar 40 % sînt internaționali. Misiunea va continua să își facă treaba atît timp cît pe teritoriul Republicii Moldova vor continua să se afle refugiați și să sprijine activitatea Guvernului în acest sens”, a menționat în cadrul prezentării Francesca Bonelli, șefa misiunii UNHCR în Moldova.

De asemenea, ea a subliniat că UNHCR colaborează strîns cu Guvernul Moldovei și cu partenerii pentru a stabili și consolida răspunsurile de protecție, pentru a spori capacitățile de cazare, pentru a distribui asistența financiară refugiaților, pentru a spori furnizarea de articole de primă necesitate, dar și pe alte nișe. Referitor la asistențele financiare, Francesca Bonelli a declarat că în cadrul parteneriatului cu Ministerul Muncii, toți refugiații (indiferent de numărul membrilor de familie) pot beneficia de un sprijin financiar în valoare de 2.200 de lei lunar, pentru fiecare membru al familiei. Pentru aceasta, cei interesați trebuie doar să se adreseze la unul dintre cele șapte centre de înregistrare.

Mai mult, în sprijinul Guvernului, agențiile umanitare și-au revizuit planurile comune pînă la sfîrșitul anului, în baza unui posibil scenariu care ar putea duce la o escaladare a situației din interiorul Ucrainei și, respectiv, la un nou flux al unui număr mare de refugiați în Moldova. Planul Revizuit de Răspuns pentru Refugiați prevede un buget de peste 414 milioane de dolari, pentru a răspunde nevoilor refugiaților și ale comunității gazdă. De asemenea, UNHCR Moldova deține și două depozite de rezervă, de articole necesare în cazul în care fluxul de refugiați va crește.


Misiunea UNHCR în Moldova gestionează și o linie telefonică de asistență care oferă informații pentru refugiați, inclusiv pentru semnalarea oricăror tip de probleme. Telefon - 08008001.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав