X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cîți ani mai pot rezista clădirile de tip ”hrușciovka” în Moldova

28 noi. 2022,, 13:00   Societate
4429 0

Așa-numitele clădiri de tip ”hrușciovcă” construite în Moldova au fost proiectate oficial pentru 50 de ani, dar au rezistat mai mult timp și pot rezista și 100 de ani, deoarece au fost construite calitativ.

Această opinie a fost exprimată în emisia postul de televiziune NTV-Moldova de cunoscutul arhitect, Alla Kiricenco, care a proiectat sectorul Botanica al capitalei, Circul din Chișinău și multe alte obiecte, relatează Noi.md.

"Clădirile de tip ”hrușciovka” au oficial o perioadă de exploatare de 50 de ani, dar ele în Moscova au deja cîte 50 de ani și chiar mai mult, și la noi au rezistat și vor rezista și mai mult. Da, oficial - 50 de ani. Dar cred că vor supraviețui și 100 de ani, pentru că au fost construite calitativ", a spus ea.

Arhitectul a subliniat că acum s-au trecut în principal la construcția monolitică din beton armat, iar acestea sunt, de asemenea, structuri foarte sigure.

Alla Kiricenco consideră că construcția clădirilor de tip Hrușciovka a fost la vremea sa cea mai mare invenție, deoarece populația orașelor creștea și trebuia să se construiască rapid.


"Și aceste case, într-adevăr, s-au construit rapid, erau multe și au rezolvat această problemă. Înainte de aceasta, oamenii locuiau în principal în apartamente comunale. Puțini oameni aveau propriile apartamente. De exemplu, prietena meu de la universitate locuia într-un apartament comunal unde erau 16 familii, cinci dintre ele erau tătari, care aveau un stil de viață total diferit și o abordare diferită. Apartamentul comunal avea o singură bucătărie, o singură toaletă. În bucătărie erau însă patru plite. Dar ce sînt patru plite pentru 16 familii? Și atunci cînd prietena mea a primit în sfîrșit un apartament cu două camere în hrușciovkă, a fost extraordinar de fericită", a subliniat cunoscutul arhitect.

Potrivit acesteia, clădirile de tip ”hrușciovka” din Moscova și Moldova după planificare practic nu se deosebesc, dar din moment ce în Moldova există o seismicitate diferită, aceste structuri în țara noastră au fost reproiectate ținîndu-se cont de cerințele de rezistență seismică.
De planificarea clădirilor de tip ”hrușciovka” în Chișinăului s-a ocupat arhitectul sovietic moldovean Boris Vaisbein, care a făcut multe pentru aceasta. Iar după hrușciovka a dezvoltat seria 102.

"Mi se pare că seria 102 este o serie foarte bună. Eu și acum trăiesc în ea, este foarte bună și din punct de vedere structural, cît și al planificării. Și în Chișinău au fost construite foarte multe clădiri cu apartamente de seria 102", a spus Alla Kiricenco.

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?