Cazul Șor stiri: 594

Cîți alegători sînt înregistrați în Registrul de Stat

1 aug. 2020,, 14:44   Societate
3897 1

Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 august, este de 3 286 304. Din numărul total de alegători, 2 807 728 de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință. Este vorba inclusiv de cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (229 570 de persoane) și cetățenii cu drept de vot avînd domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova (249 006), transmite IPN.

Registrul de Stat al Alegatorilor este un sistem informațional unic integrat de evidența a alegatorilor din Republica Moldova, destinat colectării, stocării, actualizării și analizei informației despre cetățenii Republicii Moldova, inclusiv despre cei din străinătate, care au atins vîrsta de 18 ani și nu au interdicții legale de a alege.

RSA este constituit în baza Registrului de Sat al Populației, fiind actualizat continuu cu datele furnizate de Agenția Servicii Publice, Ministerul Justiției și administrația publică locală. Alegătorul este introdus în lista electorală a secției de votare în baza adresei de domiciliu sau a adresei de reședința. În calitate de utilizator al RSA, alegatorul prin introducerea IDNP-ului din actul de identitate, poate afla adresa și numărul secției de votare la care a fost arondat la ultimele alegeri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?