Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Cîteva companii de produse lactate au vîndut 8 ani unele produse la cota redusă a TVA

31 mai. 07:50   Societate
1580

La data de 25.05.2022, Consiliul Concurenței a emis decizia, prin care a constatat încălcarea art. 12 din Legea concurenței de către ÎS „Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare" (succesor de drepturi a ÎS „Institutul Național de Standardizare și Metrologie"). Încălcarea a constat în acordarea unui privilegiu neprevăzut de lege întreprinderilor SA „JLC", SA „Incomlac", SA „Lactis" și SA „Fabrica de unt din Florești", prin atribuirea eronată a pozițiilor tarifare pentru produsele lactate cu conținut de grăsimi străine, informează Noi.md.

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a constatat că „Institutul Național de Standardizare și Metrologie" a atribuit neîntemeiat întreprinderilor SA „JLC", SA „Incomlac" SA, „Lactis" și SA „Fabrica de unt din Florești" pozițiile tarifare 040390690 și 040610200 (care se referă la unele produse lactate și brînză proaspătă) pentru produsele de brînză și produsele de smîntînă care conțin grăsimi străine. Prin urmare, aceste întreprinderi au comercializat timp de cca 8 ani, pînă în anul 2019, produsele de brînză și produsele de smîntînă cu grăsimi străine la cota redusă a TVA de 8% în loc de 20 %.

Acest fapt a avut ca efect crearea de condiții discriminatorii de activitate atît pentru ceilalți producători de produse de brînză și produse de smîntînă, cu conținut de grăsimi străine - care au plasat produsele respective pe piață la cota TVA standard de 20%, cît și pentru întreprinderile care produc produse lactate care conțin doar grăsimi lactice - care au avut costuri mai mari legate de achiziționarea grăsimilor lactice și, respectiv, fie nu au avut posibilitatea să plaseze pe piață produsele lactate la o rentabilitate suficientă, fie produsele lactate nu erau competitive prin preț în comparație cu produsele lactate cu conținut de grăsimi străine.

De asemenea, efectele acțiunilor ÎS „Institutul Național de Standardizare și Metrologie" s-au reflectat negativ asupra bugetului de stat. Scrisorile ÎS „Institutul Național de Standardizare și Metrologie" privind stabilirea pozițiilor tarifare au servit temei pentru practicarea neîntemeiată a cotei reduse TVA de 8% la plasarea pe piață a produselor de brînză și produselor de smîntînă cu conținut de grăsimi străine contrar prevederilor art. 96 din Codul Fiscal. În consecință, suma TVA colectată din valoarea produselor de brînză și produselor de smîntînă cu conținut de grăsimi străine, a fost cu 12% mai mică. În total, în bugetul de stat au fost achitați cu cca 99 mln. lei mai puțin, decît ceea ce ar fi fost achitat dacă se aplica cota TVA standard de 20%. În acest sens, Consiliul Concurenței a informat despre constatările sale Serviciul Fiscal de Stat, care urmează să întreprindă măsurile ulterioare pentru a verifica corectitudinea achitării impozitelor de către întreprinderile vizate.

Decizia Consiliului Concurenței poate fi accesată în formă neconfidenţială pe pagina web a instituției: Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. APD -13/19-26 din 25.05.2022

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав