Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Cîte persoane s-au operat gratuit în anul 2020 de cataractă

5 mar. 2021,, 17:44   Societate
2084

Peste 4400 de persoane au beneficiat în anul 2020 de operații de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Numărul intervențiilor s-a micșorat cu 148 faţă de volumul planificat, din cauza pandemiei de COVID-19, comunică moldpres.md.

Potrivit datelor CNAM, pentru aceste operații, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste 47 milioane 445 de mii de lei. Costul mediu al unui caz tratat depășește 10 mii de lei, sumă ce include şi cheltuielile pentru consumabilele.

Operațiile au fost efectuate în 16 instituții medicale, dintre care 11 sînt publice, iar cinci private. În anul curent, pentru efectuarea intervențiilor de cataractă a fost prevăzută suma de 61,4 milioane de lei. De astfel de intervenții beneficiază toate persoanele asigurate care au indicații medicale şi se află pe lista de așteptare.

Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea calității cristalinului. Operația de cataractă nu necesită de obicei internare, iar pacientul își poate recupera vederea în scurt timp.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав