Preşedintele stiri: 3024
Puterea stiri: 7075

Cîte miliarde de euro și dolari au vîndut într-un an moldovenii

18 oct. 09:30   Societate
962 0

În ultimele 12 luni, vînzările de valută, dolari și euro, din partea populației au înregistrat un volum record pentru Moldova - echivalentul a peste patru miliarde de dolari, în condițiile în care procurările de valută din partea populației au crescut mult mai lent, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Despre aceasta a scris expertul economic Veaceslav Ioniță.

Drept consecință, oferta netă de valută din partea populației în valoare anuală în luna august a crescut cu 700 milioane de dolari, față de august 2020. De la 2 miliarde USD anul trecut la 2,7 miliarde USD în prezent.

„Dacă tendințele se vor menține atunci în acest an piața valutară va înregistra două recorduri absolute: vînzările de valută ale populație vor depăși recordul istoric din 2013 cu cel puțin 200-300 milioane de dolari, vînzările nete de valută din partea populației vor fi mai mari decît în 2013 cu cel puțin 50 milioane de dolari și cu cel puțin 500 milioane de dolari decît la finele lui 2020”, susține Ioniță.

Banca Națională a Moldovei aproape că nu intervine pe piața valutară. Intervențiile ei de 5-10 milioane de dolari la un volum de patru miliarde de dolari vînzări din partea populației poartă un caracter pur simbolic și au rolul de a transmite semnale către piață, că BNM urmărește evoluția de pe piață și nu va admite mișcări bruște, mai este de părere expertul.


Săptămîna curentă, 11-17 Octombrie 2021, leul moldovenesc a continuat procesul de apreciere față de coșul valutar IVM-10, care include valutele principalelor parteneri comerciali ai Moldovei.

Este a treia săptămînă de apreciere semnificativă a leului. În prezent el este mai puternic cu 2,7% decît la începutul acestui an, dintre care în săptămîna curentă leul s-a apreciat cu 0,8%, iar cumulativ în trei săptămîni cu 2,5%.

Cel mai mult în această săptămînă leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+2,2%) și zlotul polonez (+1,2%). Totodată leul a cunoscut o ușoară depreciere față de rubla rusească (-0,1%).

De la începutul anului leul moldovenesc s-a apreciat cel mai mult față de lira turcească (+17,1%) și leul romînesc (+6,4%). Totodată de la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat cel mai mult față de hrivna ucraineană (-8,6%) și rubla belarusă (-5,7%).

Potrivit lui Ioniță, această apreciere a valutei va avea un efect benefic în micșorarea ratei inflației, care în prezent cunoaște un ritm destul de ridicat.

Aprecierea din ultimele trei săptămîni, dacă se va menține pînă la finele anului, ne va permite să diminuăm rata inflației cu cel puțin 1,5%.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X