X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cîte locuințe au fost procurate în cadrul programului Prima Casă?

9 apr. 2020,, 18:15   Societate
2339 1

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” pînă în prezent au fost procurate 4235 locuințe.

Alte 18 cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție.

Astfel de date a prezentat Ministerul Finanțelor, menționînd că suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,12 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,06 miliarde lei, transmite Noi.md.

Din numărul total ai beficiarilor programului „Prima Casă”, 2975 sînt familii tinere, iar 1260 - tineri necăsătoriți.

Vîrsta medie a solicitanților este de 31,2 ani, suprafața medie a locuințelor este de 60,00 m.p., iar valoarea medie a acestora - 592,98 mii lei.


Din numărul total al locuințelor procurate, 3970 sînt situate în zonele urbane, iar 265 - în zonele rurale.

Conform datelor Ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficiari, 612 persoane beneficiază de compensații de la bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, destinat persoanelor angajate în sectorul bugetar.

De compensații din bugetul de stat se bucură, de asemenea, și familiile cu mulți copii (Prima Casă 3), numărul acestora fiind de 1574 de persoane. Fonduri din bugetul de stat primesc și 317 de beneficiari ai programului, care lucrează în companii private (Prima Casă 4).

Menționăm că, Programul guvernamental „Prima Casă” va deveni și mai accesibil, urmare a modificării Legii nr. 293/2017. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova și urmează să fie votat de către Parlament.

Documentul prevede micșorarea cotei participației proprii inițiale în program pînă la 5% din prețul de procurare a locuinței, precum și majorarea vîrstei solicitanților care pot accesa programul pînă la 50 de ani. De asemenea, prezentul proiect propune extinderea categoriilor de beneficiari ai programelor de compensare derulate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, prin includerea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar pînă la lansarea programului.

O altă inovație prevede că la Programul Prima Casă vor avea acces și persoanele care au o locuință, dar care doresc să-și îmbunătățească condițiile de trai și să cumpere un apartament nou sau o casă cu o suprafață mai mare decît acum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?