Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cîte agenții private de detectivi și de pază sînt în Moldova și ce liste de prețuri au?

29 sep. 2018,, 14:00   Societate
5518 0

În Moldova avem o sumedenie de întreprinderi de pază și o armată întreagă agenți de securitate.

Astăzi avem înregistrate în țară cca 160 de companii private care prestează servicii de pază și securitate. Mai bine de jumătate dintre acestea se află la Chișinău. Vreo 30 de întreprinderi asigură paza la distanță.

Potrivit declarațiilor unor experți și a istoricilor, maipuțin senină este situația agențiilor de detectivi, a căror majoritate activează în capitală și, de facto, reprezintă activitatea unui singur individ. Multe companii includ acest gen de activitate în actele constitutive, dar nu îl practică, de aceea o statistică exactă încă nu există.

În tot acest răstimp structuri serioase de detectivi în Moldova așa și nu au apărut, asta în timp ce în lume există sute de agenții cu statut internațional și oficii în multe regiuni ale lumii. Guvernele și reprezentanții businessului apelează adesea la serviciile lor. Spre exemplu – compania Kroll – o agenție privată de detectivi din America, angajată de autoritățile Moldovei să investigheze ”furtul secolului”.

Astăzi formatul de bază al businessului de detectivi în Moldova este un detectiv licențiat care activează pe cont propriu. De fapt, el are nevoie de document doar pentru a presta oficial, contra plată, serviciile respective. Detectivii înșiși menționează că licența nu le oferă drepturi, ci doar obligații. În loc de arme majoritatea detectivilor au mijloace speciale ”pentru respingerea unui atac ce amenință viața și sănătatea” (să zicem, bastonul, vesta antiglonț, balonul cu gaze).


La angajarea în acest sector au fost eliberate de anumite formalități persoanele care au activat la MAI, Ministerul Apărării, SIS, Poliția de Frontieră, Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, Centrul Național Anticorupție și Departamentul Instituțiilor Penitenciare al Ministerului Justiției. Desigur, dacă nu au fost concediați din sistem pentru calificare insuficientă sau din motive compromițătoare.

Iată de ce un detectiv particular tipic, ca și angajatul unei agenții de securitate, este un ofițer pensionat din organele de drept sau serviciile speciale. Într-o măsură mai mare sau mai mică, el duce dorul posibilităților operaționale pe care le avea cîndva, în timpul serviciului la stat, și luptă cu tentația de a le aplica în activitatea sa privată.

La una dintre agențiile de detectivi chișinăuiene am reușit să clarificăm prețul serviciilor respective. De la $70-100 costă datele complete de înregistrare ale companiei moldovenești care vă interesează, informațiile extinse privind fondatorii și conducătorii (termen de executare 3–5 zile). De la $500 – adresa efectivă a oficiului, numărul de angajați, condițiile de arendă a încăperii, verificarea datoriilor debitoare, verificarea directorului (date personale, foto, locul de înregistrare, numerele de telefon mobil și de la domiciliu). Termenul de executare va fi de 7-12 zile.

De la $1000 și mai mult – datele despre filiale, întreprinderi afiliate, cifra de afaceri și bilanțul, lista cumpărătorilor și a furnizorilor, ratingul de credit, verificarea detaliată a doi fondatori sau administratori (proprietate, rude apropiate, legături penale și de altă natură, specimene ale semnăturii și scrierii de mînă, bolile suportate, acțiuni și cote-părți în alte întreprinderi, serviciul militar). La dorință și contra unei plăți suplimentare pot fi obținute informații privind condițiile contractului cu unul dintre partenerii de afaceri și mostra formularului cu antet. Termen de executare – 20-25 de zile.

Participanții pieței date menționează că antreprenorii au început să fie mai grijulii față de securitatea propriului business. În Moldova a devenit popular serviciul numit cercetarea afacerilor sau, ca să ne exprimăm juridic, „identificarea partenerilor de afaceri insolvabili sau nesiguri”.

Cei din agenții își amintesc că odinioară era foarte popular serviciul de confirmare a naționalității. Omul se pregătea să emigreze în Israel sau Germania și cerea să-i fie aduse dovezi că el este evreu. Astăzi necesitatea unor asemenea servicii apare mai rar, dar au apărut cereri din partea celor care caută azil. Este solicitat și următorul serviciu: cetățenii străini cer să fie verificate cetățencele moldovene pe care le-au cunoscut în Internet în scopul încheierii unei căsătorii. Temele veșnice – identificarea soților infideli și căutarea persoanelor dispărute sau a celor cu care a fost pierdută legătura.

„Cred că și pe viitor statul va face ordine pe această piață, spune directorul unei agenții chișinăuiene. În ultimii ani legea a devenit mult mai bună, din ea au fost eliminate prevederile ce încurcau deliberat munca particularilor. La MAI se iau măsuri de profesionalizare a participanților pieței. În același timp este necesar ca structurile obligate să supravegheze respectarea condițiilor de muncă stipulate în licență și a altor criterii să funcționeze mai organizat. Să evalueze activitatea agențiilor obiectiv și conform unor standarde exacte. Asta ne va permite să prestăm consumatorului final servicii de calitate mai înaltă și să excludem de pe piață organizațiile neprofesionale.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?