X 
Cazul Șor stiri: 599

Cîtă miere se consumă în Republica Moldova anual

20 mai. 16:00   Societate
2811 0

La 20 mai, în întreaga lume este sărbătorită Ziua Mondială a Albinelor.

Albinele și alți polenizatori sînt extrem de importanți pentru sănătatea ecosistemelor și securitatea alimentară. Albinele sînt cele care contribuie la menținerea biodiversității planetei și asigură producția de alimente nutritive. Pentru a crește gradul de conștientizare a importanței polenizatorilor, a amenințărilor cu care ei se confruntă și a contribuției lor la dezvoltarea durabilă, ONU a declarat ziua de 20 mai drept Ziua Mondială a Albinelor, transmite ru.diez.md.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, scopul acestui eveniment este de a consolida măsurile de protecție a albinelor și a altor polenizatori, contribuind astfel, în mod semnificativ, la rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu produse alimentare la nivel mondial și la eradicarea foametei în țările în curs de dezvoltare.

Pentru a marca această zi, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS) a publicat infografice în care sînt prezentate date despre apicultura din țara noastră.


Potrivit datelor, în 2022 existau aproximativ 200.000 de familii de albine. Producția de miere produsă de aceste familii a ajuns anul trecut la aproximativ 4.500 de tone. BNS menționează că în medie o persoană din Moldova consumă anual 0,7 kg de miere.
De asemenea, Moldova exportă acest produs peste hotare. În acest sens, statele care au importat cea mai mare cantitate de miere în 2022 sînt :

- Italia;
- România;
- Slovacia;
- Germania;
- Olanda;
- Serbia.
Întrucît polenizarea de către albine este importantă, ONU face apel către cetățenii din întreaga lume să monitorizeze numărul acestor insecte și să oprească pierderea biodiversității.

3
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?