X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cît plătesc fermierii muncitorilor sezonieri în Moldova

19 oct. 2022,, 16:45   Societate
2546 0

În Moldova, potrivit producătorilor de fructe și pomușoare, există „un alt sezon agricol cu mari dificultăți în angajarea muncitorilor pentru recoltare”.

Problema penuriei de muncitori este parțial atenuată de circumstanța „salvatoare” conform căreia recolta în multe sectoare de pomicultura este mică din cauza secetei, raportează experții EastFruit. Dar, în același timp, „în funcție de condițiile meteorologice”, fermierii sînt nevoiți să desfășoare campania de recoltare, în special, în horticultură (segmentul de măr) și viticultură de masă în termene reduse.

Unii agrarieni accelerează procesul de recoltare printr-o „creștere a salariilor muncitorilor zilieri cu 10-15% față de nivelul de anul trecut”. Cu toate acestea, astfel de dovezi formează doar parțial o idee despre situația reală în acest domeniu. De altfel, judecînd după spusele pomicultorilor, costurile pentru forța de muncă în acest sezon au fluctuat într-o gamă largă – în funcție de etapa campaniei de recoltare, precum și de sector: cules de pomușoare și legume - 250-300 lei ($13-16), fructe cu sîmburi - pînă la 400 lei (21 dolari), fructe cu sîmburi și struguri de masă - pînă la 500 lei (26 dolari) pe tură. Unii cultivatori de nuci susțin că lucrătorii care recoltează nuci de soiuri în livezi intensive în perioada recoltei sînt plătiți pe kilogram de produs, care poate totaliza pînă la 800 de lei (42 dolari) pe zi lucrătoare.

Evident, o mare diferențiere a tarifelor pentru recoltare depinde de perspectivele de piață ale unui anumit produs. De exemplu, pentru merele din recolta 2022 sînt foarte îndoielnice, pentru nuci sînt mai mult sau mai puțin, și poate chiar bune.

În același timp, nu rare sînt cazurile în care „angajatorii pretind că plătesc, iar angajații pretind că muncesc”. Adică, salariul zilnic este de aproximativ 100-200 de lei (5-10 dolari) cu productivitate scăzută a muncii „semilegale” sau chiar ilegale. În special, din acest motiv, legislația moldovenească în domeniul muncii lucrătorilor zilieri se află într-un nou proces de modificare (simplificare/atenuare a condițiilor-cadru de angajare, raportare, garanții sociale).


Cu toate acestea, mulți manageri ai marilor întreprinderi horticole și viticole, precum și specialiști din organizațiile neguvernamentale pomicole, sînt de acord că sezonul viitor „problema muncitorilor va fi mult mai acută”. Întrucît din cauza războiului din apropierea granițelor țării și a unei grave crize economice, este prevăzut un alt „exod al populației apte de muncă”. Într-o astfel de situație, așa cum spun unii angajatori din agricultură, ei vor trebui să abordeze ideea de a importa forță de muncă din țările din Asia Centrală. Acest proces a început să se desfășoare la sfîrșitul ultimului deceniu. Cu toate acestea, a fost oprită aproape complet odată cu pandemia de COVID-19.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?