COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 774 327 INFECTAȚI 290 043(+1018)   TRATAȚI 273 920     DECESE 6713(+18)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2924
Puterea stiri: 6640

Cît durează postul sfinților Petru și Pavel în 2021

13 mai. 17:14   Societate
2604 0

Postul Sfinților Apostoli este rînduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2021 va dura exact două săptămîni, de pe 28 iunie pînă pe 11 iulie.

Acest post a fost rînduit de Biserică în amintirea Sfinților Apostoli. Despre el știm din veacul IV. El ține de la Duminica I-a după Pogorîrea Duhului Sfînt (Duminica tuturor sfinților) și pînă în ziua sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Semnificație

Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel, împreună cu celelalte 2 posturi de peste an, sînt mai noi, spre deosebire de Postul Mare. Acest post era ținut la început numai în mănăstiri și abia mai tîrziu s-a extins şi la credincioşi.


Postul Sfinților Apostoli este rînduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.
Totodată, prin ținerea acestui post se cinstesc darurile Sfîntului Duh, care s-au pogorît peste Sfinții Apostoli la Cincizecime. Iată de ce acesta se mai numea și Postul Cincizecimii.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an. Durata lui variază de la 8 pînă la 42 de zile.

Pe parcursul acestui post, sîmbăta și duminica biserica face dezlegare la peşte. De asemenea, avem dezlegarea la peşte în zilele de marţi și joi, cînd cade sărbătoarea vreunui sfînt cu doxologie mare.

Istorie

Despre vechimea acestui post mărturisesc, în secolul IV, Constituțiile Apostolice. Mărturii ulterioare se găsesc la Sfîntul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului, la Leon cel Mare, care numește postul acesta Postul de vară sau al Cincizecimii.

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfîntul Petru a purtat numele de Simon. El era originar din orașul Betsaida Galileii, care se afla în partea de nord a Țării Sfinte. Petru era pescar, la fel ca și fratele său Andrei. Amîndoi au fost mai întîi ucenici ai Sfîntului Ioan Botezătorul. Sfîntul Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia și la Roma.

Sfîntul Pavel se numea Saul înainte de convertirea de pe drumul Damascului. A predicat Evanghelia atît evreilor, cît și păgînilor, de aici numele de "Apostolul neamurilor" și este considerat „primul şi cel mai important teolog al Bisericii primare şi chiar al Bisericii din toate timpurile."

Ei sînt considerați ocrotitori ai celor aflați în închisori și din cauza că cei ajunși în penitenciare sînt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Moaștele celor doi apostoli se găsesc la Roma: ale Sfîntului Petru în Biserica San Pietro din Vatican, iar ale Sfîntului Pavel în Bazilica San Paolo Fuori le Mura.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽