COVID-19 în MOLDOVA

Cît de posibilă este repetarea scenariului din Belarus în Moldova, opinie

Cît de posibilă este repetarea scenariului din Belarus în Moldova, opinie

În orice țară este posibilă, în principiu, destabilizarea situației ca urmare a protestelor stradale, deoarece „presiunea străzii” este un factor ce nu trebuie subestimat.

Pe 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri prezidențiale, iar unii oameni se întreabă dacă la Chișinău este posibil un scenariu de după scrutin asemănător celui de la Minsk.

Analistul politic Vladimir Bruter apreciază că în Republica Moldova nu există un politician ca Lukașenko, care să provoace o asemenea dezamăgire în rîndul unei părți din electorat.


„Scenariul de la Minsk este, în general, imposibil în Moldova, pentru că aceasta nu are un Lukașenko propriu, nu există oboseală și nici dezamăgire provocate de acesta. Dar nu aș exclude posibilitatea diverselor variante, luînd în considerare faptul că, se pare, pe Moldova o așteaptă un remake al alegerilor de acum patru ani”, a spus Vladimir Bruter într-o emisiune la Sputnik Moldova.

Politologul a constatat că, de la alegerile prezidențiale anterioare și pînă acum, în politica moldovenească n-au apărut oameni noi populari în rîndul electoratului. Multe vor depinde, bineînțeles, de rezultatul alegerilor, dar după acestea nu este exclusă o anumită încercare de a imita nemulțumirea electoratului de rezultatele acestui scrutin, în opinia analistului.

Totodată, a subliniat Bruter, scenariul de la Minsk nu se va realiza în Republica Moldova și din cauză că aici nu sînt posibile încălcări grave și falsificări ale rezultatelor alegerilor.

Vladimir Bruter a spus că nu crede că vreunul dintre candidații moldoveni la funcția de președinte al țării va obține 80% din voturi în primul tur. Rezultatele alegerilor din Moldova se află sub monitorizare strictă, a adăugat analistul. În opinia sa, „dacă cea mai mare parte a societății va fi sigură că alegerile s-au desfășurat mai mult sau mai puțin transparent, atunci nemulțumirea față de rezultatul alegerilor, cgiar dacă va exista, va fi nesemnificativă”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load