Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Cît de greu le este pasagerilor nevăzători din Moldova să folosească transportul convențional

6 mar. 2023,, 20:00   Societate
2538 0

Pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere este extrem de dificil, iar în unele cazuri imposibil, să folosească transportul convențional din cauza unui acces egal la informațiile vizuale sau scrise; lipsa instruirii sau a unei infrastructuri accesibile pentru aceste persoane.

Despre barierele existente de accesibilitate cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere și cum ar trebui să fie infrastructura de transport pentru aceste persoane în Republica Moldova, a vorbit Ilie Bricicaru, Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM) și directorul Observatorului pentru Siguranța Rutieră UTM, managerul proiectului „DANOVA – Servicii inovative de transport pentru pasagerii nevăzători şi cu deficiențe de vedere în Regiunea Dunării”, implementat în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020, în cadrul unui interviu.

Potrivit lui Bricicaru, proiectul și-a propus să îmbunătățească accesibilitatea aeroporturilor, porturilor, stațiilor de tren și autobuz prin dezvoltarea unui set de noi servicii și competențe a persoanelor nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, pentru a le facilita accesul la toate informațiile și serviciile de transport.

„Politicile publice în domeniul accesibilității pentru persoanele cu nevoi speciale în Republica Moldova sunt în acord cu bunele practici. Problemele apar însă la nivelul normelor tehnice de implementare a acestor politici, și în principal sub formă de ghiduri de bune practici, care să fie aplicate în cadrul proiectării și construcției infrastructurilor pentru transporturi. Consider, așadar, esențială cunoașterea normelor și standardelor de bune practici pentru ca infrastructura și facilitățile de transport să fie în egală măsură simple și ușor de utilizat pentru toate categoriile de persoane”, declară Ilie Briciaru.

„Pentru asigurarea sustenabilității consider că în Republica Moldova este necesară elaborarea și pilotarea practică a normelor tehnice pentru facilități a infrastructurii de transport pentru persoanele cu nevoi speciale, dar și implementarea unui proiect educațional bazat pe conceptul designului universal, pentru instituțiile cu profil de construcții civile”, adaugă Bricicaru.


La evidența Asociației Nevăzătorilor din Moldova sunt circa nouă mii de persoane cu deficiențe de vedere de grad sever, accentuat și mediu, iar în țară sunt circa 20 de mii de astfel de persoane.

În Republica Moldova, cu suportul Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 au fost implementate în perioada 2020 – 2022, 22 de proiecte în domenii precum buna guvernare, inovare și responsabilitate socială, culturală, energetică și de mediu, cu o valoarea totală de peste două milioane de euro. Programul a oferit partenerilor din Republica Moldova oportunități de a consolida cooperarea cu caracter de transformare și inovare, contribuind la dezvoltarea unor sinergii transnaționale.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?