Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cît de dezvoltat este spiritul civic al moldovenilor - sondaj

19 oct. 2018,, 18:50   Societate
1168 0

Fiecare a doua persoană din țara noastră discută despre problemele din localitatea ei, însă doar fiecare a treia se implică pentru soluționarea acesteia. Cel puțin, asta relevă un studiu realizat de IMAS, la solicitarea Institutului pentru Inițiative Rurale.

Datele sondajului arată că 85% din populație nu a participat deloc la vreo ședință a consiliilor locale din localitatea lor. Mai mult, majoritatea covîrșitoare a populației (91%) nu a scris vreo plîngere legată de o problemă din localitate, iar 79% au afirmat că nu au contactat în ultimele 12 luni niciun ales local, raional, deputat sau ministru.

Totodată, doar 7% din respondenți au contactat cel puțin o instituție media pentru a raporta o problemă din localitatea lor. În ceea ce privește rețelele sociale, în ultimul an, 91% din respondenți nu făcut nici o postare despre vreo problemă de la ei din comunitate.

Potrivit sondajului, 54% din respondenți discută cu semenii lor despre problemele din localitate, însă doar 34% spun că ajung să se implice în rezolvarea acestora.

Totodată, persoanele de vîrstă medie, de 41-55 ani, demonstrează implicare civică mai înaltă (37%) prin comparație cu cei tineri, de 18-25 ani, (28%) care înregistrează cam aceeași participare ca și grupul persoanelor de peste 71 ani (25%).


La fel, un rol în acest sens îl joacă și educația, fiindcă nivelul mai înalt de studii este asociat cu un nivel mai înalt de implicare civică. Cel mai înalt grad de participare, 64%, s-a înregistrat la persoanele cu studii superioare.

Iar cei care nu lucrează sînt mult mai pasivi, mai arată datele sondajului. Explicațiile acestora sînt absența motivației, a oportunităților, lenea sau consumul exagerat de alcool sau poate chiar starea de sănătate.

Deși diferența nu este foarte mare, bărbații sînt cei care au înregistrat o tendință mai mare în privința implicării civice (37% dintre bărbați vs 31% dintre femei).

Într-un final, respondenții au fost rugați să spună ce anume i-ar face să se implice mai mult în rezolvarea problemelor localității în care trăiesc. Iată cîteva răspunsuri care s-au repetat cel mai des: repararea drumurilor, timp disponibil, atitudinea primarului, starea de sănătate, comunicarea dintre oameni etc.

Sondajul a fost realizat la finele lunii iunie, pe un eșantion de 1508 de respondenți, marja de eroare fiind de 2,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?