Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cît de des se face curățenie în troleibuzele și microbuzele din capitală

28 oct. 2018,, 12:00   Societate
4319 0

Călătoria cu transportul în comun se transformă de multe ori într-un test de rezistență pentru pasageri, dat fiind condițiile insalubre sau mirosurile neplăcute des întîlnite în microbuze, troleibuze sau autobuze.

Am încercat să aflăm la Direcția transport public a Primăriei Chișinău cît de des se face curățenie în interiorul mijloacelor de transport în comun, dacă sînt dezinfectate barele și cui îi revine sarcina de asigura curățenia. Și dacă în cazul troleibuzelor și autobuzelor autoritățile asigură că acestea sînt salubrizate zilnic, în cazul microbuzelor - menținerea lor într-o stare corespunzătoare rămîne la discreția administratorilor de rute.

Șeful Direcției management în transport, Lilian Copaci, ne-a comunicat că în troleibuze se face curățenie zilnic, la intrarea unităților de transport în parcuri. Pe teritoriul întreprinderii „Regia Transport Electric” funcționează și o spălătorie. La fel se întîmplă și în cazul Parcului Urban de Autobuze. „Troleibuzele sînt spălate zilnic, cînd termină tura de lucru. Au fost procurate și soluții speciale pentru ștergerea barelor”, a menționat Copaci.

Situația la capitolul curățenie stă mai prost în cazul microbuzelor. În multe dintre ele scaunele, podelele şi geamurile arată jalnic, iar pasagerii nu au cel puțin certitudinea că barele sînt dezinfectate. Totuși, municipalitatea nu are nicio atribuție în acest sens. Tot ce poate face e să efectueze controale și să atenționeze administratorii cu privire la asigurarea curățeniei.

„De curățenia în microbuze răspund administratorii rutelor. În mod normal ar trebuie să se facă ordine zilnic, dar în timpul controalelor mai există și unele scăpări. Mai mult fac administratorii curățenie, alții au contracte cu anumite spălătorii. Dar sigur că sînt obligați să mențină unitățile de transport într-o stare corespunzătoare. Cel puțin de două ori pe an ei sînt avertizați cu privire la necesitatea dezinfectării unităților de transport”, a explicat funcționarul de la Primărie.


Menționăm că pentru curăţarea troleibuzelor, Regia Transport Electric alocă anual în jur de 100 de mii de lei. Şi în autobuze se face ordine în fiecare noapte, la o spălătorie specială amenajată pe teritoriul parcului. Pentru dezinfectarea barelor, a scaunelor şi a mînerelor din autobuze, autorităţile au apelat la o firmă specializată, serviciile căreia costă lunar 20 de mii de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?