Cît de bine au rezistat albinele în această iarnă: Apicultorii au mari speranțe în 2021

24 mar. 2021,, 18:01   Societate
3538 1

Anul trecut a fost destul de greu pentru apicultorii moldoveni, care au suportat pierderi enorme. Crescătorii de albini speră că 2021 va fi unul mai bun și vor putea să-și salveze afacerile.

Înghețurile din primăvara anului trecut și seceta care s-a menținut pînă în toamnă au lăsat apicultorii fără miere. Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a declarat pentru Sputnik Moldova că, în total, crescătorii de albine din țară au strîns în 2020 în jur de trei mii de tone de miere, adică doar 35% din volumul preconizat, devenind astfel cel mai complicat an pentru apicultorii moldoveni.

Aproximativ aceeași cantitate a fost exportată, însă Ion Maxim susține că o parte din producția vîndută a fost și din rezervele anilor trecuți.

"Anul 2020 a fost un an foarte dificil pentru că s-a strîns foarte puțină miere, în special nu am avut miere de salcîm. Apicultorii nu s-au confruntat de mult timp cu o astfel de situație", a precizat Ion Maxim.

Apicultorii își pun mari speranțe că 2021 va fi un an mai bun. Ce-i drept, pentru unii dintre ei deja a început cu vești proaste.


"Trebuie să menționez că unii au avut pierderi între 10-15% din albine, ceea ce reprezintă o normalitate, alții însă au suportat pînă la 60 la sută. Cauza principală este indiferența apicultorilor care nu au efectuat lucrările necesare la timp. Din păcate, pregătirea pentru sezonul de iarnă trebuia făcută încă din iulie, iar cei care au început toamna, au întîrziat. Dacă stupii nu au fost ajustați cu hrană specială, proteină și tratările specifice, evident că asta și-a lăsat amprenta", a declarat Ion Maxim, președintele Asociației Apicultorilor din Moldova.

În același timp, specialistul le recomandă apicultorilor să nu neglijeze lucrările de primăvară în stupi și să țină cont de toate condițiile ca să poată dezvolta familii tinere și puternice de albine.

"Am început lucrările atunci cînd albinele au avut zboruri de curățire mai pronunțate. S-a început cu strîngerea cuibului, încălzirea cuibului și evident se verifică starea familiilor. Neapărat trebuie de aplicat turtele de suport, adică hrana necesară pentru albine, căci s-a început creșterea puietului. Turta aceasta proteică amăgește regina stupului, care vede că vine hrană suplimentară și pompează mai multe albine tinere. Trebuie neapărat de curățit stupul de albina moartă și de asigurat protecție maximă ca vîntul să nu pătrundă", a explicat președintele Asociației Apicultorilor din Moldova.

În context, Ion Maxim le-a recomandat apicultorilor să fie prudenți primăvara în special atunci cînd se fac lucrări agricole, fiindcă unii agricultori nu țin cont de lege și stropesc culturile cu insecticide și pesticide care omoară albinele.

"Noi mereu îi îndemnăm pe agricultorii din țară să ne informeze cînd fac lucrările în cîmp cu produse fitosanitare ca să reușim să luăm măsuri, iar albinele să nu aibă de suferit. Și în acest an venim cu aceeași rugăminte, fiindcă pierderile pot fi destul de mari", a mai spus Ion Maxim.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sînt înregistrați oficial opt mii de apicultori, care dețin circa 200 de mii de familii de albine. În țara noastră se produc în temei următoarele sortimente de miere: de salcîm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?