X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cît de benevolă este vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova?

20 apr. 2021,, 16:44 (reactualizat 21 apr. 2021,, 12:10)   Societate
9187 5

La începutul acestei săptămînii în presă apăruse informația că din 11 mii de lucrători didactici și personal auxiliar din Chișinău, doar circa 2000 de angajați ai liceelor și gimnaziilor și 1860 din instituțiile de educație timpurie și-au dat acor­dul de a se imuniza. În aceste condiții, autoritățile publice centrale și responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății refuză să spună cîți medici și cadre didactice refuză să fie imunizați împotriva COVID.

În fiecare marți, în cadrul briefingului de presă, reprezentanții ministerului repetă aceiași informație:

”Vaccinurile sînt sigure și reprezintă unica soluție pentru a rămîne în viață!”, iar asta indiferent dacă întrebarea ține de reticența populației față de vaccin sau refuzul medicilor și a profesorilor de a se imuniza.

Text parcă învățat pe de rost și care în loc să îți ofere o doză de încredere, te face și mai mult să te întrebi dacă este sau nu bine să accepți vaccinul antiCOVID-19.

De menționat că deși procesul de vaccinare a cadrelor didactice a început de cîteva zile, din cei 28 de lucrători de la grădinița din Budești, doar doi sînt gata să se vaccineze și s-au înscris în lista persoanelor care vor să se imunizeze. Motivele sînt diverse: fie au dubii privind siguranța vaccinării, în gene­ral, fie nu vor să se imunizeze cu serul As­traZeneca și așteaptă vaccinul Pfizer. O spune Ludmila Ganganu, directoarea Grădiniței din comuna Budești.


O situație similară se atestă și în comu­na Tohatin. De pildă, din cei 30 de lucrători de la grădinița nr. 223, doar jumătate vor să se imunizeze împotriva noului tip de co­ronavirus.

Potrivit lui Andrei Pavaloi, șeful inte­rimar al Direcției municipale Educație, la moment, întradevăr sînt persoane care sînt reticenți și nu vor să se vaccineze sau preferă un anumit tip de vaccin. ”Cel care este pus la dispoziție acum la Centrul de Vaccinare nu este acceptat de către anumite persoane”, remarcă șeful interi­mar al Direcției Educație Chișinău.

Frica de AstraZeneca

Atît cadrele didactice cît și unele cadre medicale au refuzat să fie imunizate, asta în pofida faptului că sînt adesea presate de șefii instituțiilor unde sînt angajați.

Anterior în cadrul unui comentariu oferit pentru Noi.md, șeful Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ”Diomid Gherman”, Zapuhlîh Grigore, a declarat că medicii activează în baza unor norme care trebuie să fie respectate, iar odată cu demararea campaniei de vaccinare aceștia trebuie să fie imunizați.

În mare parte, cadrele medicale și cele didactice refuză să fie vaccinați anume cu AstraZeneca, asta după ce mai multe țări, inclusiv UE, au renunțat definitiv la acest ser asta după ce au fost atestate mai multe reacții adverse gravei.

Cu toate acestea el se bucură de o popularitate, datorită faptului că este mult mai ieftin și mai ușor de păstrat, spre deosebire de alte vaccinuri.

De menționat că deși în Republica Moldova vaccinarea este una benevolă, în prezent cadrele medicale sînt practic impuse să se vaccineze.

Cu toate acestea, Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de de vaccinare antiCOVID-19 susține că este de neînțeles de ce, de exemplu, medicii din UTA Găgăuzia au refuzat să folosească lotul de vaccin AstraZeneca distribuit acestei regiuni. ”Or, în locul vaccinului propus astăzi, altul poate să nu fie”. Responsabila și-a exprimată speranța că astfel de cazuri nu se vor mai întîmpla, iar cetățenii vor înțelege importanța imunizării. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă, la solicitarea de a comenta cazul de săptămâna trecută, în care Găgăuzia a întors Ministerului Sănătății lotul de vaccin AstraZeneca.

Reamintim că Găgăuzia a returnat întregul lot de vaccin AstraZeneca Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit șefului Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta, „de la bun început, publicul, inclusiv comunitatea medicală, a arătat o oarecare neîncredere” față de vaccin, cauzată de rapoartele privind efectele secundare ale acestuia. Acesta a mai spus că doar 50 de persoane, majoritatea cadre medicale, au fost vaccinate cu AstraZeneca. Cu vaccinul rămas s-a încercat imunizarea persoanelor incluse în etapa a II-a de vaccinare – persoanele cu vîrsta peste 60 de ani și persoanele cu comorbidități. Dar nu au fost doritori.

În UTA Găgăuzia au fost distribuite 240 de doze de vaccin AstraZeneca pentru imunizarea lucrătorilor medicali.

Potrivit unor declarații făcute anterior de Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de vaccinare antiCOVID-19, persoanele nevaccinate prezintă pericol pentru cei din jur.

Asta deși, putem afirma cu certitudine că persoanele nevaccinate nu prezintă un pericol pentru cele vaccinate. Persoana vaccinată nu emană infecția, și principalul – ea nu poate fi infectată, dat fiind că sensul vaccinării este producerea anticorpilor care ucid imediat virușii intrați în organismul persoanei vaccinate. Persoana care nu a fost vaccinată se poate infecta numai de la alta, care la fel nu a fost vaccinată. La vaccinarea benevolă, doar oamenii care nu au primit vaccinul riscă să se infecteze reciproc. Ei supun riscului doar propria persoană și pe cei ca ei, de aceea au dreptul să decidă de sine stătător dacă acceptă sau nu vaccinarea lor și a copiilor lor.

Majoritatea oamenilor doresc să decidă ei înșiși – să se supună riscului sau nu, să se vaccineze sau nu, să permită imixtiunea în propriul organism sau nu.

Redacția Noi.md a venit cu o solicitare către Ministerul Sănătății și Direcția de Învățămînt a municipiului Chișinău pentru a aduce o claritate: totuși cîte cadre medicale și didactice au refuzat să fie imunizați împotriva COVID-19 și dacă este sau nu respectat dreptul la vaccinarea benevolă. Deocamdată un răspuns la această solicitare nu a venit.

În timp ce autoritățile tac, iar tot mai multe țări refuză să folosească în cadrul campaniilor de imunizarea vaccinul AstraZeneca, nedumerirea și frica în rîndul populație din Republica Moldova crește iar unica întrebare firească care apare în contextul celor expuse mai sus este:

Totuși, cît de benevolă este vaccinarea antiCOVID-19 în țara noastră?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?