Cit costă visul de a escalada Everestul

27 mai. 06:00   Societate
2956 0

Alpinistul moldovean, Vladislav Zotea, a cucerit Everestul vineri, 19 mai. Spre acest vis alpinistul a mers timp de 10 ani care a presupun nu doar o pregătire fizică, dar și una financiară.

Într-un interviu pentru Noi.md, Vladislav Zotea a povestit că totul a pornit doar de la o idee.

”Eu personal împart escaladarea vîrfului Everest în trei etape. În primul rînd, este vorba despre pregătirea fizică. Pentru a urca pe Everest, chiar și cu oxigen, trebuie să fii într-o formă fizică bună și foarte bine pregătit. Eu am făcut drumeții pe munte și m-am pregătit pentru Ironman, cred că este un antrenament excelent pentru Everest. În al doilea rînd, platforma financiară. Escaladarea Everestului este costisitoare. Ascensiunea mea pe Everest și Lhotse a costat foarte mult. Și, bineînțeles, trebuie să lași bani familiei în caz că ceva nu va merge bine. În al treilea rînd este vorba despre timp. Pregătirea pentru ascensiune înseamnă ore de antrenament, alegerea echipamentului, diferite alte expediții, studierea muntelui și a tacticilor de urcare. Adică, timp de aproximativ două luni renunți la ritmul normal de viață și nu toată lumea își poate permite acest lucru. Dar eu am avut noroc. Am multă susținere la serviciu, iar acasă am mult sprijin din partea soției mele. În cazul meu, ascensiunea în sine a durat 40 de zile. În acest timp s-a născut cel de-al patrulea copil al meu. Am aflat despre nașterea fiului meu în ziua în care am început să urcăm pe munte”, a povestit alpinistul.

În total, expediația l-a costat pe Vladislav peste 100 de mii de dolari.


”Expediția mea a costat peste 100.000 dolari. Dar acestea nu sînt toate cheltuielile. Nu am escaladat doar Everestul, ci și Lhotse. Este al patrulea cel mai înalt munte din lume, așa că au existat cheltuieli suplimentare, 17 mii în plus. Dacă ar fi fost doar Everestul, aș fi cheltuit aproximativ 80 de mii. Desigur, aș fi putut investi această sumă în ceva, aș fi putut-o cheltui în altă parte, dar eu am adunat acești bani pentru a-mi atinge obiectivul, a fost foarte important pentru mine. Am vrut să le las copiilor mei un exemplu că un băiat din Moldova, un imigrant în America, a reușit să-și atingă scopul. Este o investiție mare, nu oricine poate să ia și să cheltuiască 100 de mii pentru, să zicem, o excursie. Sînt într-adevăr mulți bani pentru care poți cumpăra anumite bunuri, pe care le vei putea folosi ani de zile, dar mă bucur că am reușit să găsesc acești bani. Eu nu am sponsori, am lucrat mult pentru acești bani, am mers spre asta. Poate că însăși ideea de a cuceri Everestul m-a ajutat să cîștig acei bani, poate că nu aș fi avut acești bani dacă nu aș fi avut acest obiectiv. Dar scopul exista, și au apărut și finanțele, am pus deoparte bani, și totul a decurs bine. Este foarte bine și sînt oarecum mîndru că am reușit”, a povestit aplinistul.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?