Cît cîștigă în Rusia muncitorii migranți din Moldova

Cît cîștigă în Rusia muncitorii migranți din Moldova

Gastarbeiterii din Moldova se numără printre cel mai bine plătiți migranți de muncă care lucrează în Rusia, notează Noi.md.


Salariul mediu al muncitorilor migranți din Moldova în Rusia în 2017 a constituit 35,3 mii de ruble în cazul angajării legale și 33,2 mii de ruble în cel al angajării ilegale.


Potrivit presei ruse, datele au fost prezentate de către experți din cadrul Universității Naționale de Cercetări a Școlii Economice Superioare, care au menționat că cel mai mult cîștiga în Rusia originarii din Belarus, Moldova și Georgia, iar cel mai puțin – cei din Tadjikistan și Kîrgîzstan.


Nativii din Ucraina se află într-o situație mai rea, cîștigînd în medie 30,8 mii de ruble cu statut legal și 30,2 mii de ruble – cu statul ilegal.


Potrivit statisticilor, cel mai puțin în Rusia cîștigă migranții de muncă din Tadjikistan (27,9 de mii de ruble și, respectiv, 25,1 de mii), Uzbekistan (29 de mii și, respectiv, 27,2 de mii) și Kîrgîzstan (29,3 mii de ruble și 27,2 mii de ruble).


Potrivit datelor furnizate, durata săptămînii de lucru pentru migranți este de 1,5 ori mai mare decît pentru cetățenii ruși – 59 de ore față de 39,6 ore. Angajatorii migranților sînt, în principal, companii mici (40,3%) și medii (35,7%), care le încredințează munci necalificate, deși în patrie 60% dintre ei au lucrat la o calificare superioară.


O treime dintre toți străinii chestionați în Rusia lucrează în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea vehiculelor și a produselor de uz casnic și alte 13,9% - în servicii comunale, sociale și personale. Ponderea migranților în construcții a scăzut la 16,4%, față de 23,1% în 2011, în timp ce în gospodării, dimpotrivă, aproape s-a dublat – pînă la 8%.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load