X 

Cîntăreața de muzică populară Tamara Chițaniuc ar fi împlinit 70 de ani

30 ian. 2021,, 12:13   Societate
4003 0

Interpreta de muzică populară și romanțe Tamara Chițaniuc, Maestru în Artă, ar fi împlinit astăzi 70 de ani.

S-a născut la 30 ianuarie 1951, în satul Căzănești, raionul Telenești. Primele lecții de muzică le-a luat la corul din sat, iar mai tîrziu de la acordeonistul Călin Grigore Roman în satul de baștină, unde exista un taraf, condus de acesta. Urmează studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, specialitatea dirijat coral (1966 - 1969). Concomitent, a învățat actoria la Studioul ”Ecran” de pe lîngă „Moldova-film”, transmite moldpres.md.

A activat în calitate de solistă în Orchestra Ansamblului de Dansuri Populare „Joc” (1970-1971), în Orchestra „Alunelul” și Capela Corală „Doina”. Stabilită la Bălți, a cîntat în Orchestra de muzică populară „Lăutarul”, cu care a efectuat mai multe turnee. A activat ca actriță la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți (1972- 1976), unde i s-au încredințat roluri importante. A fost solistă în Ansamblul de Muzică Populară „Mugurel” (din 1988), solistă a Filarmonicii din Chișinău.

A interpretat cîntecele: „Lume, lume”, „Să mă zidiți în cîntec”, „Numai cîntecul rămîne”, „Bună seară, mîndră bună”, „Stau în loc, mi-aduc aminte” etc. A colaborat cu muzicienii Ion Dascăl, Dumitru Căldare ș.a. A înregistrat la Radio Chișinău cîntece populare și romanțe.

În cadrul unui interviu, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei de muzică populară ”Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunhevici”, Petre Neamțu, Artist al Poporului, a menționat că Tamara Chițaniuc a fost o cîntăreață cu caracter, foarte bună, o cîntăreață care simțea cîntecul. ”Ea niciodată nu cînta așa, pur și simplu, venea mereu în scenă să-și exprime un gînd, un mesaj. O prindea de minune baladescul”, a constatat Petre Neamțu.


Una din ultimele romanțe din repertoriul cîntăreței, pe care o cînta cu mult drag, a fost în memoria Mariei Drăgan și se numea „Să mă zidiți în cîntec”. Este deținătoare a mai multor premii: Premiul I la Concursul Republican Televizat „Cîntați cu noi”, Marele Premiu la Festivalul-Concurs de Romanțe „Crizantema de Argint” (Chișinău). Interpretei i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.

Televiziunea Națională a realizat un film intitulat „Cîntă Tamara Chițaniuc”. Cîntăreața Tamara Chițaniuc s-a stins din viață în februarie 2007 și a fost înmormîntată la Cimitirul Central Ortodox din Chișinău.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?