Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cineaștii din Moldova vor primi asistență financiară pentru realizarea producțiilor de film locale

29 iun. 2022,, 19:30   Societate
2450 0

Sesiunea de pitching din cadrul Concursului pentru finanțarea proiectelor cinematografice s-a încheiat. 45 de scenarii de film și producție video create de regizori moldoveni au fost prezentate în fața unui juriu internațional, pe 18 –19 iunie, la Mediacor, în cadrul Concursului pentru finanțarea proiectelor cinematografice.

Sesiunea de pitching este o premieră pentru Republica Moldova și este inspirată din practica internațională cinematografică. Inițiativa a fost implementată datorită efortului depus de Centrul Național al Cinematografiei, instituție din subordinea Ministerului Culturii.

La deschiderea evenimentului a participat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a mulțumit membrilor juriului pentru că au acceptat invitația de a juriza proiectele, dar și organizatorilor și partenerilor.

„Între cineaștii cu scenarii superbe și care sînt gata cu dedicație să realizeze producțiile, pe de o parte, și spectatorii care trebuie să aibă acces la aceste producții cinematografice, pe de altă parte, există o clasă intermediară extrem de importantă: distribuitorii și producătorii. Mizăm foarte mult acum pe acest exercițiu de pitching, care va stimula clasa de producători și distribuitori să apară.”

Cu un cuvînt de salut și de încurajare către participanți a venit și Directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev. ”Am trecut și eu ca producătoare de film prin emoțiile unui pitching. Este o provocare și un test pentru noi toți, avînd în vedere că este primul pitching organizat la nivel de stat în Republica Moldova, dar sînt sigură că acest exercițiu ne va ajuta pe noi ca industrie să creștem și să devenim mai buni”, a menționat Valentina Iusuphodjaev.


La această primă ediție de pitching proiectele au fost jurizate de specialiști cu renume la nivel internațional, originari din Israel, Germania și România: Katriel Schory, Andrea Wink și Alin Ludu Dumbravă.

Katriel Schory producător a peste 150 de filme și programe TV, director executiv la Fondul de film din Israel a menționat:

“La Pitching încercăm să identificăm poveștile care au potențialul de a călători. Acum în industria filmului se caută acele istorii care pornesc din curtea noastră, însă pot deveni globale. Dacă sînteți sinceri în ceea ce vreți să arătați publicului și țineți la subiectul pe care l-ați ales, filmul pe care îl veți realiza va călători cu siguranță. Nu contează dacă sînteți în domeniu de mult timp sau ați început recent, sîntem în căutare permanentă de povești și aveți toate șansele să reușiți.”

Alți doi membri ai juriului au fost Andrea Wink co-fondatoarea „Exground filmfest”, cel mai mare festival de film din landul Hessa, Germania și Alin Ludu Dumbravă – critic de film din România, ce a fost selecționer Cinemateca Patria, Brașov, una dintre puținele cinemateci din România.

Jurații au acordat un punctaj de la 1 la 10, care va fi cumulat cu punctajul atribuit proiectului la etapa de analiză a dosarului creativ și a celui tehnic.

Proiectele care urmează să fie promovate în etapa a doua a concursului vor fi anunțate la începutul lunii iulie.

Menționăm că în acest an au fost depuse în cadrul Concursului pentru finanțarea proiectelor cinematografice 46 de dosare.

Bugetul alocat pentru Concursul Național de Proiecte Cinematografice 2022 este de 7 800 000, dintre care 6 800 000 lei vor fi repartizați cîștigătorilor concursului pentru finanțarea proiectelor de film.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?