Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cine va judeca dosarul Damir, Pînzari, Cojocaru?

28 sep. 2021,, 15:34   Societate
3066 1

Prima ședință de judecată în dosarul „Direcției 5”, cunoscută ca Direcția Operațiuni Speciale (DOS) va avea loc săptămîna aceasta. A fost programată pentru joi, 29 septembrie curent, iar judecătorul care va judeca este Denis Guzun.

La o scurtă căutare a numelui judecătorului Denis Guzun sînt mai multe articole în presă despre cum acesta a devenit judecător, despre averea sa, dar și despre o istorioară întunecoasă din tinerețea sa. El a devenit judecător în anul 2019 pentru un termen de 5 ani la Judecătoria Chișinău, transmite Noi.md cu referire la Realitatea.md.

Cine va judeca dosarul Damir, Pînzari, Cojocaru: Trecutul său întunecat

În același an, Anticorupție.md a scris că Denis Guzun, proaspăt judecător la Judecătoria Chișinău, a fost implicat la vîrsta de 21 de ani (la vreme publicării articolului avea estimativ 31 de ani) într-un accident de mașină soldat cu moartea unei tinere de 29 de ani. Deși experții au constatat că impactul ar fi putut fi evitat dacă Guzun nu ar fi depășit limita de viteză, judecătorul a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din Strășeni și de către judecătorul Ghenadie Morozan.

Cine a fost găsit vinovat de accident?

Potrivit ordonanței de încetare a urmăririi penale, semnată de procurorul Nicu Șendrea, accidentul s-a produs în seara de 13 aprilie 2009, la intrare în satul Căpriana, raionul Strășeni. În urma tamponării a două automobile de marca BMW 520 și Toyota Corola, a decedat femeia de 29 de ani.


Denis Guzun a declarat ofițerilor de urmărire penală că se deplasa cu viteza de 90 km pe oră și a văzut un automobil care a încercat să facă o manevră în intersecție. A vrut să frîneze, însă nu a reușit.

În document se mai arată că cercetările la fața locului nu au putut stabili cine se face vinovat de comiterea accidentului. Experții însă au constatat că Denis Guzun conducea cu viteza de 125 km pe oră și dacă nu ar fi depășit limita de viteză, impactul putea fi evitat.

În final, victima a fost găsită vinovată de faptul că nu a cedat trecerea.

Procuratura Strășeni a dispus încetarea procesului penal. La 13 martie 2010, procurorul general adjunct, Andrei Pîntea, a anulat ordonanța procurorilor din Strășeni și a dispus reluarea urmăririi penale. Decizia lui Pîntea a fost menținută și de procurorul general din perioada respectivă, Valeriu Zubco.

La 24 mai 2010, Ghenadie Morozan, în acea perioadă judecător de instrucție în sectorul Rîșcani al Capitalei, a anulat, la solicitarea apărătorului lui Denis Guzun, ordonanțele semnate de Pîntea și Zubco. În mai puțin de o lună, procurorul Nicu Șendrea a emis o nouă ordonanță de încetare a urmăririi penale.

Sursa citată a mai amintit despre părinții lui Denis Guzun că, în 2010, Ion Guzun era judecător la Curtea de Apel Bender, iar Maria Guzun, la Curtea de Apel Chișinău. Din 2014, Ion Guzun a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție. Dinastia de judecători Guzun a fost subiectul investigațiilor jurnalistice, în care s-a arătat că averile deținute de familia respectivă nu s-ar încadra în limitele veniturilor legale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?