X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cine sînt laureaţii premiilor naţionale Galex din acest an

24 apr. 2018,, 07:50   Societate
3564 0

Cei mai buni bibliotecari și activitățile cele mai bune din domeniu au fost premiate în cadrul ediției a XIII-a a Galei Laureaților Premiilor Naționale „GALEX”, organizată de Liga Bibliotecarilor și Biblioteca Națională.

Au fost acordate treisprezece premii sub formă de trofee și diplome, pentru merite în susținerea și promovarea bibliotecilor, a cărții și a lecturii în Republica Moldova, transmite IPN.

„Cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor” a fost desemnat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova. Premiul a fost acordat pentru suportul oferit Bibliotecii Naționale în cadrul proiectului de salvgardare a documentelor istorice. Primarul satului Izbiște, Criuleni, Ion Plămădeală, a primit premiul „Cel mai bun fondator de bibliotecă”, pentru susținerea bibliotecii din localitate, implicare în proiectele implementate în cadrul bibliotecii, pentru voluntariat la lucrările de reparație și renovare a instituției.

Prozatorul și jurnalistul Iulian Ciocan a primit premiul „Cel mai bun scriitor promotor al cărții și lecturii”, pentru implicare și contribuție la organizarea și desfășurarea activităților de promovare a cărții și a lecturii. Premiul „Cel mai generos mecena al bibliotecilor” a fost acordat lui Alexei Chirdeachin, universitar la Universitatea din Comrat, pentru promovarea imaginii Bibliotecii Naționale și cultivarea dragostei față de carte și lectură tinerei generații.

„Cel mai bun prieten filantrop al Bibliotecii Naționale” a fost desemnat Alexandru Magola, cercetător științific al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM și președinte al Asociației Științifice „Historia”, pentru contribuția adusă la dezvoltarea colecțiilor Bibliotecii Naționale cu documente patrimoniale. Directorul Institutului Polonez din București, Agnieszka Skieterska, a primit premiul „Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale”, pentru ajutorul logistic la completarea colecțiilor Bibliotecii Naționale.

„Cel mai bun bibliotecar al anului 2017 al Bibliotecii Naționale” a fost desemnată Veronica Cosovan, șefa secției Carte veche și rară, pentru performanțe în activitatea profesională, promovarea și diversificarea activităților cu publicul, contribuție la implementarea serviciilor inovative în activitatea secției. Premiul „Cel mai bun bibliotecar al anului 2017 al unei biblioteci publice” a fost acordat Galinei Agafiţa, director al Bibliotecii Publice „Grigore Vieru” din orașul Călărași, pentru prestație în realizarea programelor și proiectelor de modernizare a activității bibliotecii, pentru activitate prodigioasă în promovarea cărții și lecturii în comunitate și fidelitate față de profesia de bibliotecar.

Ludmila Corghenci, șefa Centrului de formare continuă în biblioteconomie și științe ale informării a primit premiul „Cel mai bun proiect biblioteconomic”, pentru organizarea activității de instruire continuă a personalului bibliotecilor. „Cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomie” a fost desemnată ,,Speranța și destinul unui cronicar. Nicolae Roibu – prozator, publicist. Biobibliografie”, alcătuitor – Maria Sargun. Premiul pentru „Cel mai reușit proiect în promovare a imaginii bibliotecii” a fost acordat Bibliotecii Universității ,,Alecu Russo” din Bălți și Bibliotecii municipale ,,B.P. Hașdeu”.

Elena Pintilei, directoarea generală a Bibliotecii Naționale, a felicitat bibliotecarii cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor, a Zilei Bibliotecarului. Directoarea a mai spus că activitatea în domeniul biblioteconomic este un domeniu în care se depune multă muncă și se cere un nivel înalt de profesionalism.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?