Cine i-a pîrît pe profesorii turci expulzați de la liceele „Orizont”

Cine i-a pîrît pe profesorii turci expulzați de la liceele „Orizont”

O sursă apropiată famiilor celor expulzați, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat într-un interviu pentru portalul anticoruptie.md că regimul Recep Erdogan i-a plasat deja în detenție pe profesorii turci expulzați din Moldova.


Motivele extrădării se bazează pe probe extrem de subțiri cum ar fi denunțuri ale unor oameni din Turcia făcute pe numele lor.


„Toți sînt în Turcia. Deja sînt arestați preventiv și sînt plasați în detenție. Urmează să li se pregătească și rechizitoriul, dar nu se știe după cît timp”, ne-a declarat sursa. Supuși presiunilor regimului Erdogan, aceștia recurg deseori la astfel de tactici pentru a-și scăpa propria persoană de amenințarea cu închisoarea.


Sursa ne-a mai declarat că, în cazul lui Riza Dogan (foto dreapta), directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, cel care l-a denunțat drept afiliat al Mișcării clericului moderat Fetullah Gullen, este un prieten bun al acestuia din copilărie. „El nu a vrut să-i facă rău. Ci, presat, s-a gîndit să denunțe drept „gullenist” pe cineva din afara țării. A crezut că acela oricum nu va avea de suferit”, a povestit sursa pentru anticoruptie.md.


De asemenea, în cazul lui Hasan Karacaoglu, director general adjunct al aceleași filiale, denunțul a venit din partea cumnatei sale, soția fratelui său, stabilită în Turcia. Motivele ar fi unele fimiliare, fiind legate de o moștenire. „El nu știa că tocmai cumnata lui a depus așa ceva. Cînd a ajuns prima întrevedere cu avocatul său, el a aflat că a fost denunțat tocmai de cumnata lui. Denunțul acesteia este singura probă administrată la dosarul său de autorități.


Sursa ne-a mai declarat că aceștia riscă o pedeapsă minimă de șase ani și jumătate în cazul în care se dovedește că au fost afiliați sau au finanțat mișcărea Gullen, sau trei ani și trei luni, doar dacă au fost simpatizați sau avut legături tangențiale.


Aceasta ne-a mai spus că aceștia ar fi plasați în mai multe închisori diferite, cîțiva fiind în Istanbul. Anterior, profesorul turc Hasan Biris, declarase pentru anticoruptie.md ca doar unul dintre ei se mai află la o secție de poliție.


Pe data de 6 septembrie au fost arestați șapte angajați ai Liceului Orizont, dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți. Anticoruptie.md prezintă lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova:


 


1.                   Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;


2.                   Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;


3.                   Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală, solicitant de azil politic;


4.                   Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;


5.                   Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadîr-Lunga, solicitant de azil politic;


6.                   Huseyin Bayraktar, profesor de matematică, documentat cu permis de ședere în scop de lucru;


7.                   Sertif AYRI, profesor de limba turcă, documentat cu permis de ședere în scop de muncă.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load